Botwina, czyli młode listki buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Ponadto pomaga pobudzić apetyt, odkwasić i odtruć organizm. Jest lekkostrawna, warto ją jeść w trakcie przeziębień i złego samopoczucia. Czyli innymi słowy mówiąc – samo dobro.
Krem z botwinki i buraków
Składniki:
koperek
natka pietruszki
sok z cytryny
buraki 2 sztuki
pęczek botwinki
jajko przepiórcze lub kurze
na bulion warzywny: marchewka, pietruszka, seler i por
Przyprawy do smaku: cukier, liść laurowy, pieprz, sól morska, ziele angielskie
Przygotowanie:
Do bulionu dodajemy listek laurowy i ziele, a następnie dodajemy obraną i drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz seler, por oraz buraki pokrojone w małą kosteczkę i gotujemy 15 min. Pod koniec gotowania dodajemy poszatkowaną botwinkę, gotujemy jeszcze 10 min. Wyciągamy listek laurowy i ziele angielskie oraz por. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem chwilę gotujemy. Wszystko blendujemy na gładką masę. Dodajemy natkę pietruszki oraz koperek. Do miski wylewamy zupę i dekorujemy ugotowanym na twardo jajkiem.
Placki z botwinki
Składniki:
pęczek botwinki
olej rzepakowy do smażenia – jedna łyżka
pół cebuli
łyżka szczypiorku
jajko
0,75 szklanki mleka ryżowego
mąka pszenna bezglutenowa 1 szklanka – ja dałam miks bezglutenowy
przyprawy do smaku: imbir, sól morska
Przygotowanie:
Liście botwinki umyj, osusz i bardzo drobno posiekaj. Natkę, szczypiorek oraz młodą cebulkę posiekaj. W misce dokładnie wymieszaj mleko, mąkę, jajko, sól oraz imbir. Dodaj botwinkę, natkę, cebulkę i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z olejem i łyżką nakładaj porcje niewielkie porcje ciasta. Smaż na rumiano z obu stron.
Smacznego! I koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowało 😉
Przepisy pochodzą z serwisu dobrzejemy.pl dla osoby na diecie bezglutenowej i bezmlecznej.