Dania jednogarnkowe – przepisy „Kulinarnie Mocnych”

Gęste, esencjonalne i aromatyczne. Dania jednogarnkowe to tajna broń każdego domowego kucharza. Doskonale sprawdzają się jako pożywne śniadanie, wyśmienity obiad czy pyszna kolacja. Co ciekawe – nie wymagają spędzania długich godzin w kuchni, ponieważ robią się niemal same. Dzięki nim bez problemu przygotujemy szybki, prosty i pyszny obiad dla całej rodziny, nie nadwyrężając przy tym domowego budżetu.

W jednym garnku…

Hiszpańska paella, węgierski gulasz czy tradycyjny bigos – dania jednogarnkowe mają swoją tradycję w wielu kuchniach świata. Są treściwe, niedrogie, a przy tym łatwe do wykonania. Pozwalają zaoszczędzić czas i pieniądze. Co więcej – po ich przygotowaniu nie zostajemy z wielkim stosem naczyń do zmywania. Zazwyczaj przyrządzane są na bazie mięsa, warzyw, makaronu i ryżu. Do garnka możemy włożyć także chleb oraz garść ulubionych przypraw, które wydobędą głębię aromatu i podkreślą wyjątkowy smak potrawy. Kombinacji jest wiele. Niezależnie, czy będzie to aromatyczny kuskus czy sycący kociołek, możemy wykorzystać wszystkie dostępne składniki, jakie mamy pod ręką i eksperymentować ze smakami. Dzięki temu opróżnimy lodówkę i wykorzystamy resztki jedzenia z dnia poprzedniego. Dania jednogarnkowe mają wiele zalet – są łatwe w przechowywaniu i niezwykle ekonomiczne. Zamrożone – nie tracą smaku i wartości odżywczych, dlatego bez problemu nadwyżkę jedzenia można przechowywać w zamrażarce.

Wyjątkowe przepisy „Kulinarnie Mocnych”

Kilka najprostszych składników, garść aromatycznych przypraw i pachnących ziół. Dania jednogarnkowe zachwycają swoją prostotą, wyjątkowym aromatem i smakiem. Jak je przyrządzić? Oto kilka pomysłów na smaczne potrawy autorstwa Szefa Kuchni Kamis – Macieja Wawryniuka, który podpowiada, jak z prostych składników stworzyć pyszne i sycące jednogarnkowe potrawy dla całej rodziny, doprawiając je odpowiednio ziołami i przyprawami w ramach programu „Kulinarnie Mocni”.

Kociołek inaczej ….

Kociołek 3 Składniki:

  • 500 łopatki wieprzowej,
  • ½ pęczka włoszczyzny
  • 150 g boczku wędzonego/kiełbasy
  • 1 cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 400g ziemniaków
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól

Mix przypraw np. marki Kamis:

Kociołek

  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka czosnku w płatkach
  • 1 łyżeczka posiekanych owoców jałowca
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokrój w grubą kostkę i dopraw przyprawami. Włoszczyznę, boczek, ogórki i cebule pokrój grube plastry, a ziemniaki w kostkę. Wszystkie składniki wrzuć do naczynia i wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Następnie z papieru do pieczenia wytnij 12 dużych kwadratów. Ułóż trzy warstwy papieru pod różnym kątem, tak aby powstały rozety. Na środku każdej z nich ułóż mięso z warzywami. Rozety zwiń do środka i zawiąż nitką na kształt sakwy. Piecz przez 90 minut w temperaturze 170 ° C.

Aromatyczny kuskus z kurczakiem

Kuskus 3Składniki:

  • 500g uda z kurczaka bez kości
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała puszka ananasa
  • 3 łyżki rodzynek
  • olej
  • ½ szklanki kuskus
  • 2 łyżeczki curry np. marki Kamis
  • sól

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój na duże kawałki, oprósz solą i podsmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a także curry, rodzynki i pokrojonego ananasa. Całość podlej wodą i duś przez 20 minut. Na koniec wsyp kuskus, dopraw solą i wymieszaj. Tak przygotowane danie przykryj pokrywą i odstaw na 5-8 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *