Czym zastąpić jajka w kuchni

Siemię lniane, nasiona chia, banan, mąka ziemniaczana i awokado. Co łączy te produkty? Otóż, każdy z nich może zastąpić jajko w przepisie. Eksperci marki Delecta, specjalizującej się w wypiekach domowej roboty podpowiadają jak je stosować.

Eksperymenty, nietolerancje, przekonania, zdrowie czy prozaiczny brak danego produktu w domu, albo niechęć do tego, by pójść i go – są różne powody, dla których szukamy zamienników w kuchni. Jedno jest pewne. Nie ma składników niezastąpionych. I chociaż wielu z nas nie wyobraża sobie lodówki bez mleka, masła i jajek, to te ostatnie mogą być zastąpione nawet na kilkanaście różnych sposobów.

10 (wybranych) alternatyw dla jajka

  • Banan – najlepiej dojrzały. Połowa banana odpowiada jednemu jajku. Warto przy tym pamiętać, że owoc zmieni smak potrawy, dlatego jest to opcja dla osób otwartych na nowe wrażenie kulinarne.
  • Mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana – wystarczą dwie łyżeczki, aby zastąpić jedno jajko. Gwarantują zarówno dobrą konsystencji, jak i zachowanie smaku.
  • Nasiona chia – superfood, który pokochał świat. Następnym razem podczas pieczenia zmiksujecie 1 łyżkę stołową nasion w 3 łyżkach stołowych wody. Po 15 minutach będą gotowe do użycia i z powodzeniem zastąpią jajko.
  • Jogurt – pół kubeczka jogurtu o dowolnym smaku i… zapomnicie o jajku. Możemy mieszać smaki i modyfikować swoje wypieki wedle własnego smaku, np. w celu dodatkowego podbicia aromatu.
  • Awokado – dobre tłuszcze zawsze w cenie. Bardzo dojrzałe awokado zastąpi każde jajko, a dodatkowo dostarczy organizmowi wartości odżywczych (nie usprawiedliwia to jednak zjedzenia połowy ciasta na raz).
  • Dynia – w jesiennym sezonie warto z niej korzystać. Pół szklanki puree z dyni to odpowiednik jednego jajka. Smacznie i zdrowo.
  • Marchewka – starta, potrafi zdziałać cuda. Mało kto wie, że pół szklanki startej marchewki to równowartość jednego jajka. A ile witamin!
  • Siemię lniane – wystarczy namoczyć zaledwie 1,5 łyżeczki w 3 łyżkach wody i jajko nie będzie nam już potrzebne.
  • Mus jabłkowy – pozostając w jesiennej stylistyce, proponujemy jako zamiennik jajka wykorzystać ¼ szklanki musu jabłkowego. Brzmi pysznie, prawda?
  • Masło orzechowe – ludzie dzielą się na miłośników tego kremu i tych, którzy niekoniecznie po niego sięgają. Jeśli należycie do tej pierwszej grupy, to koniecznie następnym razem zamiast jajka użyjcie 3 łyżek stołowych masła orzechowego.

W poszukiwaniu inspiracji do dalszych kuchennych eksperymentów oraz praktycznych porad warto zajrzeć na stronę:

Strona główna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *