Temperamentny, ognisty, wyrazisty… taki właśnie jest czosnek chilli w oleju marki Ole! Z czym komponuje się najlepiej i co sprawia, że jest jednym z ulubionych dodatków w różnych kuchniach świata?
Ten warzywny przysmak to propozycja dla osób, które w kuchni cenią intensywne i nietuzinowe smaki. Każdy słoik został po brzegi wypełniony ząbkami czosnku otulonymi wyjątkową mieszanką przypraw, w której króluje ogniste chili, zanurzonymi w olejowej zalewie. Nieposkromiony temperament tej propozycji sprawia, że sprawdzi się ona jako dodatek do nieco delikatniejszych dań, wzmacniając ich aromat i wydobywając to, co w nich najcenniejsze.
Czosnek chilli w oleju dobrze komponują się z różnego rodzaju daniami mięsnymi przygotowanych np. z wołowiny czy jagnięcin. Świetnie smakowo i wizualnie wzbogacą kremy warzywne i inne zupy (w tym zupę śledziową, na którą przepis prezentujemy poniżej), nadając im ostrzejszego charakteru. Warto po niego sięgać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym ponieważ skutecznego rozgrzewa organizm od środka.
Słoiczek o pojemności 212 ml kosztuje ok. 9,00 zł.
Producent: Okechamp
Więcej informacji na stronie: www.wole-ole.pl
Zupa śledziowa z czosnkiem chilli Ole!
Składniki:
- 4 płaty śledziowe (namoczone wcześniej w mleku)
- 500 ml wody
- 1 cebula
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka octu
- czosnek w oleju z chilli Ole!
- 400 g kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz
- ziemniaki
- posiekany szczypiorek
Wykonanie:
Cebulę siekamy, zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. Dodajemy ocet i studzimy, po czym wyjmujemy liście i ziele. Łączymy ze śmietaną. Śledzie kroimy na kawałki i dodajemy do zalewy. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Doprawiamy i podajemy na zimno z usmażonymi ziemniakami i czosnkiem chilli. Całość posypujemy szczypiorkiem.