czekoladowe-salami

CZEKOLADOWE SALAMI

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej i mistrz kulinarnego recyklingu, podpowiada jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia, by nie zmarnował się ani okruszek.

Składniki:

400 g kruchych ciasteczek

150 g masła

200 g gorzkiej czekolady

2 jajka

100 g cukru

cukier puder

Sposób wykonania:

Rękoma kruszymy ciasteczka. Rozpuszczamy gorzką czekoladę w małym garnku, który wkładamy do większego, stojącego na ogniu, wypełnionego wodą garnka. Podczas gdy czekolada się rozpuszcza, ubijamy masło na krem. Dodajemy cukier, a później jajka. Całość mieszamy do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.

Dodajemy do mieszanki rozpuszczoną, schłodzoną nieco czekoladę. Mieszamy do momentu, w którym masa będzie idealnie jednolita, po czym dodajemy pokruszone ciasteczka i znów mieszamy. Mieszankę wykładamy na papier do pieczenia i staramy się jej nadać formę podłużnego wałka, pomagając sobie rękoma i łopatką. Po nadaniu masie formy zawijamy ją w papier do pieczenia, tworząc długi, gruby wałek. Zawijamy końce papieru i okładamy je dodatkowo aluminium. Odstawiamy czekoladowe salami do lodówki na minimum 4 godziny.

Podajemy po obtoczeniu w kakao i cukrze pudrze.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

__________________________________________________________________________

O Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.

Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>