Czekoladowe muffinki z jagodami goji, żurawiną i świeżą skórką pomarańczy

Przygotowanie domowych wypieków to jeden z przyjemniejszych sposobów spędzania czasu, gdy za oknem coraz chłodniej. W oczekiwaniu na święta wypróbujmy przepis na aromatyczne muffiny – słodkiego faworyta stołu. Z robotem kuchennym z systemem planetarnym Sencor stworzymy przysmak, który urzeknie wyglądem i smakiem!

Czekoladowe muffinki z jagodami goji, żurawiną i świeżą skórką pomarańczy z polewą z gorzkiej czekolady

Porcje: 6

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 60 g mąki pszennej
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 35 g cukru
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżka jagód goji
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

Polewa z gorzkiej czekolady

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • kilka żurawin, jagód goji oraz łyżeczka skórki pomarańczowej do dekoracji

 

STM-3014RD_open_hi-resCIASTO

Krok 1

W rondlu umieszczamy masło, cukier i czekoladę.

Krok 2

Rondel ustawiamy na niewielkim ogniu, mieszając doprowadzamy do połączenia składników i zdejmujemy z palnika. (uwaga – masy nie wolno zagotować).

Krok 3

Tak przygotowaną masę przekładamy do misy robota kuchennego, w której będziemy mieszać składniki.

Krok 4

Do masy dodajemy mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia, chwilę miksujemy po czym dodajemy jajka i znowu chwilę miksujemy.

Krok 5

Na koniec, za pomocą łyżki dodajemy do masy przygotowaną żurawinę, jagody goji i skórkę z pomarańczy. Do foremek nakładamy ciasto łyżką do ok 2/3 wysokości.

Krok 6

Tak przygotowane muffinki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy ok. 20-25 minut.

Krok 7

Najlepiej po 20 minutach wyjąć jedną babeczkę i drewnianym patyczkiem sprawdzić czy muffin wewnątrz jest już suchy, jeśli tak to możemy całość wyjmować, jeśli nie, należy je jeszcze zostawić na ok. 5 min.

Krok 8

Po wyjęciu z piekarnika muffinki należy przestudzić.

Krok 9

Przestudzone muffiny polewamy polewą z gorzkiej czekolady, dekorujemy żurawiną, jagodami goji i skórką pomarańczową.

POLEWA

Krok 1

Gorzką czekoladę, masło oraz cukier puder umieszczamy w rondelku.

Krok 2

Na małym ogniu podgrzewamy do momentu połączenia składników (uwaga by nie zagotować).

wykonanieMuffinow

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *