Czekoladowe fondue

Składniki:
• Świeże owoce – te, które lubisz najbardziej: truskawki, maliny, wiśnie, brzoskwinie, a także cytrusy – ich smak idealnie komponuje się ze smakiem czekolady, która po rozpuszczeniu będzie stanowić główny składnik letniego fondue. Wielbiciele bardziej egzotycznych smaków mogą sięgnąć także po mango, ananasa, figi, a nawet liczi,
• Najwyższej jakości czekolada z Wawelu – do deseru najlepiej pasuje ciemna czekolada,
• Śmietanka kremówka, która pozwoli uzyskać pożądaną konsystencję deseru,
• Specjalny kociołek do fondue lub zwykły garnek do rozpuszczenia czekolady,
• Patyczki do fondue lub szaszłyków.

Przygotowanie:
Jeśli posiadasz wszystkie składniki, możesz przejść do przygotowywania pysznego, letniego deseru. Umyj wszystkie owoce i pokrój je na kawałki. Jeżeli używasz śmietanki przelej ją do garnka, stopniowo podgrzewając i dodając kawałki czekolady. Gdy sos będzie miał jednolitą konsystencję przełóż go do specjalnego naczynia do fondue z podgrzewaczem. Nadziej owoce na patyczki, zamocz je w pysznej czekoladzie i ciesz się wspaniałym deserem!

 Źródło: firma Wawel

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *