Czas na japoński przysmak

Zielona herbata cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Największym szacunkiem i uznaniem darzy się ją jednak w Kraju Kwitnącej Wiśni, skąd pochodzi też wiele znakomitych odmian tego suszu. Prym pośród nich wiedzie Sencha, oferowana w sieci sklepów Czas na Herbatę.

O wyjątkowości Senchy decyduje charakterystyczny wyłącznie dla Japonii, inny niż praktykowany w Chinach czy Indiach sposób przetwarzania herbacianych liści, a także uprawy krzewów, z których się je zrywa.

Herbata inna niż wszystkie
Najważniejszą rolę w produkcji Senchy pełni zabieg parowania. Polega on na tym, że młode, herbaciane listki podgrzewa się przy użyciu pary wodnej, dzięki czemu zatrzymany zostaje proces oksydacji. Następnie liście są suszone i zwijane w charakterystyczne, podłużne igły. Susz w takiej postaci służy do przygotowania wyjątkowo aromatycznego naparu o subtelnym, lekko gorzkim smaku. Odróżnia to ten rodzaj zielonej herbaty od gatunków chińskich, które poddawane są zabiegowi prażenia. Japończycy – w przeciwieństwie do innych nacji – uprawiają krzewy herbaciane na zacienionych plantacjach, gdzie rośliny chronione są przed słońcem za pomocą specjalnych, bambusowych mat. Dzięki temu zabiegowi w liściach znajduje się więcej chlorofilu, co nadaje im wyjątkowo jaskrawy kolor. Z intensywnie zielonego suszu przygotowywana jest m.in. szlachetna odmiana Gyokuro o wyjątkowym posmaku umami oraz jedyna w swoim rodzaju Matcha, czyli herbata dostępna w postaci drobnego, gładkiego proszku.

Różne oblicza Senchy
Zielona herbata, przygotowywana jedynie z najmłodszych i najbardziej wartościowych liści, jest napojem bardzo bogatym w witaminy, minerały oraz antyoksydanty, dlatego warto pić ją każdego dnia. Wybierając odmiany japońskie należy pamiętać, że każda z nich charakteryzuje się innym smakiem i aromatem. Sencha również występuje w wielu różnych odsłonach. W salonach marki Czas na Herbatę znaleźć można na przykład Japan Sencha Miyazaki, którą cechuje dojrzały, słodki i delikatnie owocowy aromat o posmaku brzoskwini lub też Japan Sencha Uchiyama Organic, charakteryzującą się wyrazistą, orzechową nutą. Prawdziwi smakosze powinni sięgnąć natomiast po wyjątkową Japan Tamaryokucha, zwaną także Guricha i wyróżniającą się dymnym aromatem o lekko słodkawym posmaku. Herbata ta w Kraju Kwitnącej Wiśni zalicza się do największych specjałów i podawana jest tylko na wyjątkowe okazje.

Dla smakoszy i tych na początku drogi
Olbrzymia różnorodność japońskich herbat sprawia, że znalezienie swojego ulubionego wariantu może wymagać wielu prób i zająć sporo czasu. Na szczęście w ofercie sklepu internetowego www.czasnaherbate.net dostępny jest zestaw degustacyjny o nazwie „Zielone herbaty japońskie”, w skład którego wchodzi aż pięć 10-gramowych paczuszek z najlepszymi odmianami aromatycznego suszu. Taki pakiet będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, rozpoczynających swoją przygodę z japońską Senchą. Może też stanowić znakomity prezent dla wielbicieli herbacianych specjałów z najwyższej półki.  Zestaw ten kosztuje 27,75 zł. Cena oferowanej w salonach Czas na Herbatę Japan Senchy wynosi w zależności od wariantu 48,90 lub 59,90 zł za 100 g.

Więcej informacji o należącej do firmy Progressive marce Czas na Herbatę oraz jej produktach, a także szereg ciekawostek i inspiracji z aromatycznego świata herbat można znaleźć na odnowionej stronie www.herbata.net

Strona główna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *