Święto zakochanych to czas miłych gestów, drobnych upominków i romantycznych chwil. W tym szczególnym dniu proponujemy przygotowanie smacznych ciasteczek w kształcie serca. Poczęstujmy nimi nie tylko ukochaną osobę, lecz także wszystkich, których lubimy.
Porcja: ok. 25 ciasteczek
Czas przygotowania: 50 min
Składniki:
120 g masła
120 g cukru pudru
2 żółtka
150 g mąki krupczatki
110 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka cynamonu
1 serek Almette Fruitz Morelą i Wanilią
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka.Miksujemy wszystko razem. Dodajemy mąkę krupczatkę oraz mąkę ziemniaczaną i cynamon. Mieszamy wszystkie składniki, a następnie przekładamy je na stolnicę i podsypując delikatnie mąką, łączymy w kulę.Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy kształty. Posiłkując się słomką, w ciasteczkach robimy dziurki.
Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Serek przekładamy do szprycy. Na jedno ciastko wyciskamy porcję serka.Na serek możemy nałożyć drugie ciastko.