Firma Costa d’Oro – znany włoski producent oliwy extra vergine – do linii swoich klasycznych produktów dołączył niedawno oliwę niefiltrowaną INTEGRALE.
Nazwa INTEGRALE, czyli NATURALNA oznacza, że po wytłoczeniu oliwa ta nie została poddana procesowi filtracji i w związku z tym jest naturalnie mętna, bo zawiera w sobie drobne cząsteczki oliwek. Badania naukowe wykazały, że dzięki zawartości cząsteczek oliwek w oliwie niefiltrowanej znajduje się dużo więcej polifenoli niż w oliwie filtrowanej. Taka oliwa jest naturalnie bogatsza (nawet do 30%) w przeciwutleniacze (w tym w witaminę E). Oliwa INTEGRALE Costa d’Oro dzięki swej naturalnej większej gęstości stanowi doskonały składnik różnorodnych dressingów i sosów sałatkowych.
Costa d’Oro
Firma Oleificio Costa d’Oro została założona w 1968r. przez dwie włoskie rodziny Santirosi i Sabatini w miejscowości Spoleto.
Wspaniały smak i jakość oliw Costa d’Oro zdobyły sobie uznanie w ponad 60 krajach. W Polsce dzięki firmie Italmex obecne są na rynku od 18 lat.
Oliwy produkowane przez Costa d’Oro to oliwy pierwszego gatunku po włosku nazywane Olio Extra Vergine di Oliva. W trosce o wysoką jakość oferowanych produktów Costa d’Oro stosuje opakowania z ciemnego szkła, które ograniczają wnikanie światła, a tym samym chroni oliwę przed nadmiernym utlenianiem i pozwalają dłużej zachować pełnię jej wartości smakowych i odżywczych.
Poza linią klasyczną oliw Extra vergine włoski producent może poszczycić się stworzeniem szeregu oliw kategorii premium. Costa d’Oro to także producent oleju z pestek winogron i oleju nowej generacji pod nazwą Omega 3-6.
Costa d’Oro jako pierwsza we Włoszech uzyskała certyfikat ISO 9002 w zakresie oferowanej oliwy. Od 2003r. jej wyroby oznaczone są certyfikatem jakości ISO 9001:2000.
Dystrybutor: Italmex Warszawa Sp. z o.o., ul. Jana Olbrachta 94, 01-102 Warszawa, www.italmex.pl