Jesienna kuchnia zachwyca pełnią smaków i czaruje barwami, a wysyp sezonowych produktów daje nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Wśród warzyw prym wiodą dyniowate, z których możemy wyczarować pożywne i oryginalne dania.
Najlepszym przykładem nietuzinkowej potrawy z ich udziałem są patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną. Pokochają je miłośnicy niecodziennych smaków oraz osoby, które chcą, aby to, pojawia się w ich menu było pełne cennych składników odżywczych.
Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną

Składniki:
- 4 duże patisony
- 2 szklanki Jarmużu marki Eisberg
- ½ szklanki kasza gryczanej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 8 suszonych pomidorów
- 3 łyżki sosu sojowego
- pół szklanki wody
- ¼ szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później. Wydrążyć miąższ, usunąć pestki. Miąższ pociąć na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min. Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 5 min. Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min). Piekarnik nagrzać do 180°C. Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać
z „czapeczkami” 30 min.
Zielona dawka zdrowia
Jarmuż, należący do warzyw o najwyższej wartości odżywczej w ostatnich latach zyskał w Polsce potężne grono zwolenników, przestając pełnić rolę wyłącznie ozdoby półmisków i talerzy. Fakt ten nie dziwi tym bardziej, że jego niebagatelne walory zdrowotne i kulinarne znane były już w starożytności.
Gdzie sprawdzi się to oryginalne warzywo z rodziny kapustnych? Jarmuż idealnie łączy się warzywami korzeniowymi, owocami morza, wieprzowiną, rybami, orzechami, boczniakami czy dziczyzną. Świetnie smakuje na surowo (po wycięciu twardszych łodyg) podany w formie pasków i dodany do sałatki z jabłkiem, migdałami oraz sokiem z cytryny. Jednak sposobów na przyrządzanie jarmużu jest naprawdę wiele. Modną zdrową przekąską na współczesnych domówkach są np. chipsy z jarmużu, pieczone w piekarniku z odrobiną oliwy z chili i solą morską. Jarmuż z powodzeniem możemy także smażyć i blanszować, dodając następnie do naleśników, makaronu czy ciasta francuskiego. Z warzywa powstanie nietuzinkowe pesto, doskonale sprawdzi się też jako składnik zup. W ostatnich latach dużą popularnością cieszą się również zielone koktajle na bazie jarmużu, które dodają energii i poprawiają samopoczucie.
Jarmuż znajdziemy w ofercie marki Eisberg, specjalizującej się w produkcji świeżych warzyw i owoców, a także sałatek typu convenience. Opakowanie zawierające 150 g gotowych do spożycia, już umytych liści tego pełnego witamin i mikroelementów warzywa kosztuje ok. 4,40 zł.
Więcej informacji na stronie: www.eisberg.pl