Co Ola Nguyen proponuje na upały

Wysokie temperatury nie sprzyjają spędzaniu długich godzin w kuchni. Kiedy słupek rtęci skacze powyżej 25 stopni, szukamy pomysłów na proste, szybkie i lekkie dania, które będą doskonale smakować jedzone na tarasie lub w ogrodzie. Do takich należy pieczona ciecierzyca na cytrynowym jogurcie wg autorskiego przepisu Oli Nguyen.

Propozycja zwyciężczyni 7. edycji programu MasterChef doskonale sprawdzi się zarówno w roli przystawki, jak i pełnowartościowego lunchu. Odnajdziemy w niej bogactwo smaków i aromatów gwarantowanych przez orientalne przyprawy. Lekkość potrawy podkreśla prosta sałatka z selera naciowego, a całe danie też praktycznie robi się samo.

Pieczona ciecierzyca na cytrynowym jogurcie

Składniki:

  • 500 g ciecierzycy konserwowej
  • pół główki kalafiora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżki ziaren kolendry
  • pół łyżki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego lub kolorowego pieprzu
  • 5 łyżek oliwy extra virgin
  • 200 g jogurtu greckiego
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 młode łodygi selera naciowego
  • 1 papryka habanero lub pepperoni
  • mała garść natki pietruszki
  • 3 łyżki sezamu (opcjonalnie)

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 205°C (termoobieg). Kalafiora dzielimy na duże różyczki i kroimy je na ćwiartki. Czosnek drobno szatkujemy. W dużej misce mieszamy odsączoną ciecierzycę, kalafiora, 3 łyżki oliwy, paprykę słodką, ziarna kolendry, kminu, świeżo mielony pieprz i pół łyżeczki soli. Rozkładamy zawartość miski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut. Po 10 minutach  warzywa należy przemieszać. W międzyczasie robimy sałatkę tj. selera i paprykę kroimy w cienkie kawałki. Siekamy drobno pietruszkę. Pokrojone warzywa i zioła mieszamy z 3 łyżkami soku z cytryny, startą skórką z cytryny, szczyptą soli i pieprzu oraz opcjonalnie odrobiną sezamu. Jogurt mieszamy ze szczyptą soli i łyżką soku z cytryny. Wykładamy go na talerze, a na górze układamy upieczoną ciecierzycę z kalafiorem, obok sałatkę. Całość polewamy oliwą z oliwek.

Warsztaty z mistrzynią
W najbliższą środę, 12 czerwca, Ola Nguyen poprowadzi warsztaty w Cook Story by Samsung. Ich uczestnicy poznają tajniki przygotowywania wyjątkowych potraw kuchni azjatyckiej. Warsztaty z Olą to szansa na rozwinięcie kulinarnych umiejętności – w planach jest między innymi nauka perfekcyjnego smażenia ryb czy lepienia idealnego ciasta na azjatyckie pierożki.

Więcej informacji o warsztatach Oli Nguyen (i nie tylko) znajdziecie na stronie: www.cookstory.samsung.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *