Wytrawnie czy słodko? A może by tak połączyć oba te smaki? Chef Darek Kuźniak, ambasador marki Crock-Pot w Polsce, przedstawia nowe przepisy na dwa świąteczne klasyki – karpia i piernik – przygotowane nieśpiesznie, w stylu slow-cooking.
Znany jako „Szalony Artysta Kulinarny” Darek Kuźniak łamie wszelkie stereotypy w kuchni i modyfikuje w niepowtarzalny sposób tradycyjne przepisy. Doświadczenie zawodowe zdobywał we Francji, Wielkiej Brytanii oraz Polsce. Był finalistą pierwszej edycji programu „Top Chef”, występował też w dwóch edycjach „Hell’s Kitchen”. Od marca 2018 roku jest współprowadzącym emitowanego w niedzielę na antenie TVP2 programu „Zakupy pod kontrolą”.
Magia wolnowaru
Trzy lata temu Darek Kuźniak zaczął promować, wspólnie ze słynącą z wolnowarów marką Crock-Pot, ideę domowego slow-cookingu. Jedną z metod tej promocji są przygotowywane przez niego video-przepisy, zamieszczone na stronie http://www.crockpot.pl. Kucharz pokazuje w nich, że w takim urządzeniu można przygotować praktycznie wszystko: od zupy, przez sos i danie główne, aż po deser i to przy zachowaniu smaku oraz wszystkich wartości odżywczych produktów, które nie są eliminowane wysoką temperaturą. Jednocześnie gotując w wolnowarze oszczędza się czas, pieniądze i energii.
Klasyka w wyjątkowym wydaniu
Poniżej prezentujemy przepisy na dwa specjały przygotowane przez Darka Kuźniaka na tegoroczne Boże Narodzenie. Zaskakują one prostatą wykonania oraz lekkim i nieoczywistym twistem.
Piernik na ciemnym piwie
Czas na high: 120 minut
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 150 g masła
- 300 g miodu
- 150 g cukru trzcinowego
- 250 ml ciemnego piwa
- 2 łyżeczki przyprawa do piernika
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sosy oczyszczonej
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
Wykonanie:
Masło, miód i ciemne piwo umieść w rondlu. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się roztopi. Zdejmij rondel z ognia, wsyp do niego cukier trzcinowy i dokładnie wymieszaj. Odstaw rondel 10 minut do lekkiego przestudzenia. Dodaj do mieszaniny sodę, mąkę oraz przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj. Na końcu wbij jajka oraz dodaj jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszaj. Naczynie Crock-Pot posmaruj masłem. Masę przełóż do naczynia, wyrównaj wierzch. Naczynie wolnowaru przykryj kawałkiem folii aluminiowej, a następnie pokrywką. Piecz ciasto przez 2 godziny na funkcji high. Gotowy piernik wystudź w naczyniu. Wystudzony piernik przełóż na talerz i oprósz cukrem pudrem.
Karp w sosie orzechowym
Czas na high: 60 minut
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 300 g fileta z karpia (ze skórą)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 200 ml śmietanki
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- szczypta chili w proszku
- 20 g płatków migdałów
Wykonanie:
Filet z karpia opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Karpia dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Naczynie wolnowaru ustaw na program high, na 60 minut. Włóż do niego masło i poczekaj 10 minut, aż masło się rozpuści. Włóż karpia skórą do dołu i duś przez 50 minut. Śmietankę i masło orzechowe umieść w rondlu. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło orzechowe się rozpuści. Zdejmij rondelek z ognia. Do sosu dodaj cukier trzcinowy, sok z cytryny, sos sojowy oraz szczyptę chili. Dokładnie wymieszaj sos i na 10 minut przed końcem duszenia zalej nim karpia. Rybę podawaj z płatkami migdałów zrumienionymi na suchej patelni.
Zdrowo i niespiesznie z Crock-Pot
Pierwszy wolnowar został zaprojektowany w latach 70. XX wieku. Było to urządzenie marki Crock-Pot, która, będąc pionierem w tej dziedzinie, stworzyła nową kategorię produktów. Wolnowary Crock-Pot to urządzenia idealne dla osób, które chce we własnych kuchniach gotować zgodnie z ideą slow-cooking, czyli zdrowo i bez pośpiechu. Dzięki temperaturze nieprzekraczającej 100oC przygotowane w nich potrawy są aromatyczne i soczyste. Urządzenia są też Intuicyjne oraz proste w obsłudze.
Producent: Newell Brands
Autoryzowany importer i dystrybutor w Polsce: DLF
Więcej informacji na stronach: www.dlf.pl i www.crockpot.pl