Włoska kuchnia należy do najstarszych i najbardziej cenionych na świecie. Niektóre jej potrawy, mimo że ich receptura pozostają prawie niezmienione od ponad 2000 lat również dziś cieszą się ogromną popularnością.
Królem włoskiej kuchni jest oczywiście pomidor –„pomodoro”, co w języku Petrarki i Dantego oznacza złote jabłko. Przywieziony do Europy z Ameryki Południowej szybko zadomowił się w ciepłym klimacie Półwyspu Apenińskiego i stał niezbędny w menu mieszkańców Italii. Wpływ tych warzywa na dania kuchni włoskiej jest niepodważalny. Ich intensywny głęboki smaki wzbogaca wiele potraw, zarówno tradycyjnych jak i bardzo wyszukanych. Pomidory zaskakują wszechstronnością stosowania, można z nich przygotować podstawowy włoski sos, ale odpowiednio doprawione będą również doskonałą marmoladą do serów.
W każdym tradycyjnym włoskim domu zawsze znajdują się: paczka spaghetti, pomidorowa passata, parmigiano reggiano, oliwa z oliwek i świeża bazylia – czyli podstawowe, proste składniki do przygotowania szybkiego smacznego dania. Pomidory, w przeróżnej postaci pojawiają się na stołach przez cały rok. Najlepiej smakują oczywiście te świeże, zebrane w pełni włoskiego lat, soczyste, mięsiste o lekko słodkim smaku. Wybierając gotowe przetwory pomidorowe warto sięgnąć po te najlepsze, gęste, aromatyczne, przygotowane w stu procentach z warzyw dojrzewających w ciepłym słońcu Półwyspu Apenińskiego.
Pomidory z historią
Ekspertem w przetworach pomidorowych jest Cirio – włoska marka, należąca obecnie do grupy Conserve Italia, a w Polsce dystrybuowana przez firmę North Coast. Jej produkty od ponad 160 lat rozpieszczają podniebienia klientów na całym świecie – od Liverpoolu po Sydney. Twórca marki – Francesco Cirio (urodzony w miejscowości Nizza Monferrato – prowincja Asti, region Piemont), już jako bardzo młody człowiek handlował warzywami i owocami m.in. z Anglią. W roku 1856 roku (mając zaledwie 20 lat) znalazł się w gronie pierwszych osób na świecie, którym zawdzięczamy udoskonalenie techniki apertyzacji. Ta metoda konserwowania żywności rozwiązała problem szybkiego psucia się owoców i warzyw. Wtedy także Francesco założył fabrykę Cirio w Turynie, której produkty szybko podbiły europejski rynek żywności, stały się też jednymi z najbardziej popularnych we Włoszech.
Od samego początku motorem rozwoju i sukcesu Cirio były badania poszukiwawcze oraz rozwojowe, a ich efektem wysokiej klasy produkty o doskonałym smaku. Przetwory pomidorowe z tym logo powstają wyłącznie z uprawianych na Półwyspie Apenińskim warzyw, które zbierane są w optymalnej fazie dojrzałości, kontrolowane pod względem jakości oraz przetwarzane krótko po zbiorach. Dzięki temu produkty marki Cirio zawsze świetnie smakują i nadają każdej potrawie niepowtarzalny iście włoski aromat.
W portfolio marki znajdziecie poniższe produkty:
Odkryj świat doskonałych włoskich pomidorów na www.cirio1856.pl