Puszyste, miękkie, a do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu – takie jest ciasto marchewkowe. Nie zawsze jednak musi ono pełnić rolę deseru i być jedzone na słodko. Oto przepis na jego oryginalną, wytrawną wersję.
Naszą dzisiejszą propozycją są oparte na naturalnych składnikach bułeczki marchewkowe w formie niewielkich wieńców. Sprawdzą się one na śniadanie lub kolację, a także jako przekąska w ciągu dnia. Tajemnica wyrazistego smaku i wilgotnego w środku ciasta tkwi w serku kremowym gouda z pomidorami i szczypiorkiem marki Hochland, który został w tym przepisie wykorzystany.
Wieńce marchewkowe z serem kremowym gouda
Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki pure z marchewki
- 250 ml mleka lub wody
- 550 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 80 g oleju
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- ser kremowego gouda z pomidorami i szczypiorkiem marki Hochland w kubku
- 100 g pure z marchewki
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym, suchymi drożdżami oraz solą. Dodajemy mleko, pół szklanki pure z marchewki oraz olej i wyrabiamy ciasto (będzie ono dość tłuste, ale nie powinno lepić się do rąk – nie wymaga więc podsypywania mąką). Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na prostokąt. Smarujemy łyżką pure z marchewki, a następnie serkiem kremowym Hochland, zostawiając po bokach margines o szerokości 1 cm. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przecinamy je na pół, zaczynając kilka centymetrów od górnej krawędzi. Skręcamy ciasto w spiralę, układając przeciętą część na górze. Łączymy dwa końce formując wieniec. Podobnie postępujemy z pozostałymi częściami ciasta. Wieńce delikatnie układamy na papierze do pieczenia, zachowując odstępy i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 °C.