Upominek zrobiony samodzielnie cieszy podwójnie i zawsze się obroni. Spraw więc radość żonie, siostrze, mamie czy przyjaciółce i przygotuj dla niej pyszny, a zarazem oryginalny deser, który będziecie mogli potem wspólnie zjeść.
Efektowne w wyglądzie i ciekawe w smaku ciasto szpinakowe zachwyci każdą kobietę. Wbrew pozorom nie jest one wcale trudne do wykonania, a składniki na nie są dostępne w praktycznie każdym sklepie.
Ciasto szpinakowe
Składniki na ciasto:
- 200 g liści szpinaku np. szpinaku młodego marki Eisberg
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki krupczatki
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- ziarenka z jednej laski wanilii
Dodatkowo pestki granatu i borówki amerykańskie do dekoracji
Wykonanie:
Szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować pestkami granatu oraz borówkami amerykańskimi.
Rada:
Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni mu wyjątkową, intensywnie zieloną barwę.