Chcecie wyczarować świąteczną atmosferę? Weźcie się za pieczenie ciasteczek. Unoszący się w powietrzu korzenny zapach oraz wspólne dekorowanie powstałych wypieków przy wtórze bożonarodzeniowych przebojów sprawią, że w domu zapanuje wyjątkowy nastrój.
Nieważne, czy w wykrawacie ciasto z mamą, dziećmi czy przyjaciółką – ważne, że spędzacie czas razem. Obwiązane wstążeczką, własnoręcznie przygotowane ciasteczka to również świetny pomysł na upominek dla bliskich. Można też ozdobić nimi choinkę. Poza ciasteczkami w wersji mini, warto pokusić się o przygotowanie większych i upiec np. tartę. Poniżej przedstawiamy dwa przepisy, które mogą posłuż Wam jako inspiracja.
Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną
- 160 g Mąki Puszystej Tortowej Lubella
- 180 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 60 g kakao DecoMorreno
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka przypraw korzennych
- po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
- 1/3 szklanki świeżej żurawiny
Uwaga: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, wbić jajko i zmiksować. Wsypać mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować. Dodać świeżą żurawinę i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników. Z ciasta formować duże kulki (można nabierać łyżką do lodów) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 175 – 180°C przez około 10 minut.
Rada:
Ciastka należy ściągać z blaszki dopiero po lekkim przestudzeniu, inaczej mogą się pokruszyć.
Tarta z kremem piernikowym i powidłami śliwkowymi
- 280 g Mąki Puszystej Krupczatki Lubella
- 150 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany
- szczypta soli
Składniki na krem piernikowy:
- 2 płaskie łyżeczki kakao DecoMorreno
- słoik powideł śliwkowych Łowicz
- 150 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki 36%
- 100 g miękkiego masła
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
Wykonanie:
Ze składników na tartę wyrobić ciasto, wyłożyć spód formy o średnicy 24 cm, wyrównać, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec 20 minut. Wyjąć, ostudzić. W międzyczasie przygotować krem piernikowy. Czekoladę roztopić razem z kremówką, ostudzić. Miękkie masło zmiksować, miksując wlewać roztopioną czekoladę i wsypać przyprawę do piernika oraz kakao. Spód tarty wypełnić 3 łyżkami powideł, a następnie posmarować kremem piernikowym i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny do stężenia kremu.
Rada:
Tartę można udekorować cukrowymi gwiazdkami oraz świeżą żurawiną.
Mąka to podstawa
Przygotowując wypieki warto zwrócić szczególną uwagę na mąkę. To ona odpowiada za konsystencję ciasta. Powinniśmy więc dopasować ją do rodzaju wypieku. Mąki Puszyste Lubella uniwersalna i tortowa sprawdzą się we wszystkich ich rodzajach. Jeśli zależy nam na kruchości ciasta, to powinniśmy po dostępną w ramach tej linii krupczatkę (mąkę pszenną o konsystencji kaszki, nazywaną inaczej jasną mąką gruboziarnistą). Dla szukających innowacji dobrym wyborem będzie natomiast mąka Lubella Pełne Ziarno 3 zboża.