Polacy są przyzwyczajeni do tradycyjnych smaków Wielkanocy. Przy okazji tych świąt na większości stołów królują jajka, żurek oraz babki. Osobom, którym te potrawy już się nieco przejadły proponujemy małą odmianę w postaci zupy chrzanowej z grzankami. W przepisie polecanym przez Roberta Muzyczkę – szafa kuchni dworu Korona Karkonoszy, typowo wielkanocny produkt jakim jest chrzan prezentuje się w nowoczesnym i zaskakującym wydaniu.
Zupa chrzanowa z chrupiącymi grzankami
Składniki:
- ½ kg kości wędzonych
- 1 średnia marchew
- ½ średniego selera
- 2 l wody
- 3 liście laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 1 mały słoiczek chrzanu
- 300 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz i majeranek do smaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka konfitury żurawinowej
- jajka
- 1 bagietka do odpieku Dan Cake
Wykonanie:
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Pod koniec gotowania dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i konfiturę żurawinową. Ugotować jajka. Bagietkę pokroić w kromki i podpiec na złoty kolor w piekarniku. Zupę podawać z jajkami i grzankami. Można do niej również dodać pokrojone mięso z kości.
Więcej kulinarnych inspiracji na www.dancake.pl