Chrzanowa zamiast żurku

Polacy są przyzwyczajeni do tradycyjnych smaków Wielkanocy. Przy okazji tych świąt na większości stołów królują jajka, żurek oraz babki. Osobom, którym te potrawy już się nieco przejadły proponujemy małą odmianę w postaci zupy chrzanowej z grzankami. W przepisie polecanym przez Roberta Muzyczkę – szafa kuchni dworu Korona Karkonoszy, typowo wielkanocny produkt jakim jest chrzan prezentuje się w nowoczesnym i zaskakującym wydaniu.

 Zupa chrzanowa z chrupiącymi grzankami

 Składniki:

  •  ½ kg kości wędzonych
  • 1 średnia marchew
  • ½ średniego selera
  • 2 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 mały słoiczek chrzanu
  • 300 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka konfitury żurawinowej
  • jajka
  • 1 bagietka do odpieku Dan Cake

Wykonanie:

Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować,  aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Pod koniec gotowania dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i konfiturę żurawinową. Ugotować jajka. Bagietkę pokroić w kromki i podpiec na złoty kolor w piekarniku. Zupę podawać z jajkami i grzankami. Można do niej również dodać pokrojone mięso z kości.

Więcej kulinarnych inspiracji na www.dancake.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *