Chrzan w nowej odsłonie

Korzeń chrzanu to stały bywalec wielkanocnego stołu. Stanowi dodatek do żurku, mięs, wędlin czy sałatek. Kulinarną tradycję z nowoczesnością świetnie łączy zupa chrzanowa z kremowym serkiem śmietankowym Hochland.

Aksamitna, pachnąca tymiankiem, zrównoważona w smaku zupa chrzanowa z jajkami i chrupiącymi grzankami to znakomita alternatywna dla żurku lub białego barszczu, albo też propozycja pierwszego dania podczas świątecznego obiadu. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Zresztą zobaczcie sami.

Krem chrzanowy z serkiem śmietankowym w bloczku

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 10 cm świeżego korzenia chrzanu
  • 2 białe cebule
  • 800 g ziemniaków
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 bloczek serka kremowego śmietankowego Hochland
  • świeży tymianek
  • 6 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
  • kilka kromek żytniego chleba
  • oliwa truflowa
  • kiełki (opcjonalnie)
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Wykonanie:
Na połowie masła podsmażamy cebulę pokrojoną uprzednio w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, pietruszkę i seler. Podsmażamy chwilę i zalewamy 1,5 litra wody, a następnie solimy. Kiedy wywar się zagotuje dodajemy do niego świeżo starty chrzan. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut. Dodajemy serek Hochland śmietankowy, który nada zupie jedwabistą gładkości oraz doskonale zrównoważy pikantny i wyrazisty smak chrzanu. Następnie miksujemy całość na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na pozostałym maśle podsmażamy na patelni żytni chleb pokrojony w kostkę do czasu kiedy się zarumieni. Krem chrzanowy podajemy z grzankami, polany oliwą truflową, z jajkiem przepiórczym, tymiankiem i opcjonalnie kiełkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *