Korzeń chrzanu to stały bywalec wielkanocnego stołu. Stanowi dodatek do żurku, mięs, wędlin czy sałatek. Kulinarną tradycję z nowoczesnością świetnie łączy zupa chrzanowa z kremowym serkiem śmietankowym Hochland.
Aksamitna, pachnąca tymiankiem, zrównoważona w smaku zupa chrzanowa z jajkami i chrupiącymi grzankami to znakomita alternatywna dla żurku lub białego barszczu, albo też propozycja pierwszego dania podczas świątecznego obiadu. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Zresztą zobaczcie sami.
Krem chrzanowy z serkiem śmietankowym w bloczku
Składniki:
- 4 łyżki masła
- 10 cm świeżego korzenia chrzanu
- 2 białe cebule
- 800 g ziemniaków
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 selera
- 1 bloczek serka kremowego śmietankowego Hochland
- świeży tymianek
- 6 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
- kilka kromek żytniego chleba
- oliwa truflowa
- kiełki (opcjonalnie)
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Wykonanie:
Na połowie masła podsmażamy cebulę pokrojoną uprzednio w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, pietruszkę i seler. Podsmażamy chwilę i zalewamy 1,5 litra wody, a następnie solimy. Kiedy wywar się zagotuje dodajemy do niego świeżo starty chrzan. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut. Dodajemy serek Hochland śmietankowy, który nada zupie jedwabistą gładkości oraz doskonale zrównoważy pikantny i wyrazisty smak chrzanu. Następnie miksujemy całość na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na pozostałym maśle podsmażamy na patelni żytni chleb pokrojony w kostkę do czasu kiedy się zarumieni. Krem chrzanowy podajemy z grzankami, polany oliwą truflową, z jajkiem przepiórczym, tymiankiem i opcjonalnie kiełkami.