Chrupiące sałatki na wiosnę z marką Bakalland

Wiosną przyroda budzi się do życia: w parkach pojawiają się przebiśniegi i krokusy, zakwitają drzewa. Zielono może się też zrobić na naszym talerzu. Lekkie, wiosenne sałatki z nowalijkami, chrupiącymi orzechami i suszonymi owocami dodadzą nam nie tylko energii, ale też zaskoczą nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Bakalland_Sałatka wiosenna z rzodkiewką i ziarnami

Wiosną chętnie sięgamy po młode warzywa, które zawierają najwięcej witamin i składników odżywczych. Rzodkiewkę – królową nowalijek – już w starożytności stosowano na poprawę trawienia, lepszą pamięć i wzrok. Zapobiega też wypadaniu włosów i łamaniu paznokci. Jest też niskokaloryczna (w 100 g rzodkiewki znajduje się zaledwie 16 kcal). Idealnie sprawdzi się w wiosennej sałatce z chrupiącymi ziarnami od Bakalland.

Składniki:

  • 350 g rukoli

  • 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
  • 5 dużych rzodkiewek

  • Szczypiorek
  • Sól, pieprz

Dressing:

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Myjemy rzodkiewki, rukolę i szczypiorek. Liście rukoli układamy w miseczce. Rzodkiewkę kroimy w plastry, siekamy szczypiorek. Dodajemy do rukoli. Przygotowujemy dressing. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Polewamy nim warzywa. Posypujemy Chrupiącą sałatką Bakalland.

Bakalland_Sałatka Waldorf

Nowojorska sałatka Waldorf została wymyślona pod koniec XIX wieku. Jej autorstwo przypisuje się Oscarowi Tschirky, który był kierownikiem Sali Hotelu Waldorf. Przepis na sałatkę z jabłek i selera zamieścił później w swojej książce kucharskiej. Na przestrzeni lat powstało wiele jej modyfikacji. Najważniejszą z nich było dodanie orzechów włoskich, które na stałe przylgnęły do przepisu nowojorskiej sałatki. Nasza propozycja została urozmaicona również rodzynkami bursztynowymi.

Składniki:

  • 2 jabłka

  • 1 mały seler (do 150 g)

  • 50 g rodzynek bursztynowych Bakalland

  • 2 garści rukoli

  • 1 cebula dymka

  • 100 g orzechów włoskich Bakalland

  • Pieprz, sól

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • 3 łyżki majonezu

Obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Owoc mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiał. Seler na kilka sekund zanurzamy we wrzącej wodzie. Po wyjęciu kroimy go w słupki. Następnie myjemy dymkę i drobno siekamy. Wkładamy do szklanki rukolę, seler, jabłka i dymkę. Mieszamy wszystkie składniki. Oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos: jogurt naturalny dodajemy do majonezu, polewamy sałatkę i mieszamy. Posypujemy rodzynkami i orzechami włoskimi.

Bakalland_Chrupiąca sałatka z awokado i żurawiną.jpg

Awokado początkowo było uprawiane jedynie w Meksyku – jeszcze w czasach azteckich. Dziś zielony owoc znajdziemy aż na pięciu kontynentach. Dlatego awokado jest składnikiem zarówno meksykańskiego guacamole, japońskiego sushi, ale także popularnych zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i w Europie zielonych smoothie. My proponujemy przepis na awokado z Chrupiącą sałatką, czyli prażonymi ziarnami od Bakalland, która dostarczy nam wielu witamin (A, E, C) i energii.

Składniki:

  • 1 awokado

  • 1 czerwona papryka

  • 2 świeże pomidory

  • 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland

  • 50 g żurawiny suszonej Bakalland

  • Szczypiorek

  • 2 łyżeczki sezamu

Dressing:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • Sok wyciśnięty z połówki cytryny

  • Sól

Obieramy awokado ze skórki, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Kroimy w długie plastry. Myjemy pomidory. Kroimy w kostkę. Paprykę przecinamy na pół i wyjmujemy nasiona. Szatkujemy na drobne kawałki. Wszystkie składniki wykładamy na talerz. Przyrządzamy dressing. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i solą. Polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem, sezamem, żurawiną i Chrupiącą sałatką Bakalland.

Poniżej prezentujemy wybrane produkty z oferty marki Bakalland:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *