Chrupiące sałatki na karnawał – inspiracje od Bakallandu

Karnawał, to czas wspólnej, szalonej zabawy z najbliższymi i spotkań w gronie przyjaciół. Dobre, a jednocześnie odpowiednio dobrane menu to połowa sukcesu. Dlatego warto zadbać, aby na karnawałowym stole nie zabrakło oryginalnych i kolorowych dań, które zaskoczą gości swoim smakiem, jak i apetycznym wyglądem. W menu nie powinno zabraknąć lekkich sałatek i zdrowych przekąsek, które każdy z nas będzie mógł zjeść w czasie przerwy od szaleństwa na parkiecie. Będą one doskonałą alternatywą dla dań mięsnych i pozwolą czuć się lekko podczas zabawy.

Sałatka brokułowa z żurawiną, słonecznikiem i orzechami

Bakalland_sałatka z brokułaSkładniki:

  • 1 duży brokuł

  • 2 czerwone cebule

  • 1 jabłko

  • 100 g słonecznika Bakalland

  • 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland

  • 250 g żurawiny Bakalland

  • 15 plasterków baleronu

  • 1/3 szklanki octu

  • 3 łyżki brązowego cukru

  • 3 łyżki majonezu

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w mocno osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, baleron w paseczki, dodajemy żurawinę, słonecznik, orzechy, pokrojone jabłko i ugotowany brokuł. Wszystko delikatnie mieszamy z sobą. Przygotowujemy sos: podgrzewamy ocet i rozpuszczamy w nim cukier, pozostawiamy do wystygnięcia, dodajemy majonez, mieszamy na gładką masę. Gotowy sos dodajemy do sałatki i ponownie mieszamy z sobą wszystkie składniki.

Sałatka z awokado i świeżego szpinaku

Bakalland_sałatka z awokado

Składniki:

  • 2 awokado

  • 300 g świeżego szpinaku

  • 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland

  • 6 pomidorków koktajlowych

  • pieprz

  • sól

Sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • ½ łyżki octu jabłkowego

  • ½ łyżki musztardy Dijon

  • ½ łyżki miodu

Awokado obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Dodajemy liście szpinaku i Chrupiącą sałatkę. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Przygotowując sos mieszamy z sobą wszystkie składniki. Gotową sałatkę, polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.

Sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem, grzankami i pestkami dyni

Bakalland_sałatka_Cesar

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 3 łyżki masła

  • 1 bagietka

  • 1 sałata lodowa

  • 40 g żółtego sera

  • 100 g pestek dyni Bakalland

  • sól

  • pieprz

Sos:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Filet z kurczaka myjemy, kroimy w cienkie paski. Smażymy go na patelni, aż uzyska rumiany kolor. W trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pokrojona w kostkę bagietkę, smażymy na złocisty kolor, na małym ogniu. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną sałatę lodową, pestki dyni, żółty ser pokrojony w większą kostkę. Żeby przygotować sos, do mniejszego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy musztardę wyciśnięty czosnek, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę polewamy sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *