Chlebek paprykowy

Chrupka skórka i mięciutki środek. Do tego nietuzinkowe połączenie smakowe, w którym słodycz papryki przeplata się z wytrawną nutą włoskich orzechów i czosnku. Najlepiej smakuje z olejem pietruszkowym lub masłem. Prosto i ze smakiem.

Składniki
⁃ 500 g mąki pszennej chlebowej typu 750 + do podsypania
⁃ 150 ml mleka
⁃ 100 ml oleju Rapso
⁃ 2 jajka + 1 żółtko
⁃ 7 g drożdży suszonych
⁃ 1 łyżeczka cukru
⁃ 1 łyżeczka soli
⁃ 1 łyżka ziół prowansalskich lub innych ulubionych
⁃ 1 łyżeczka papryki słodkiej suszonej
⁃ 1/2 łyżeczki curry

Farsz
⁃ 3 duże papryki czerwone
⁃ 1 duża cebula
⁃ 3 duże ząbki czosnku
⁃ 3 łyżki tartych orzechów włoskich BackMit
⁃ 4 łyżki oleju Rapso
⁃ 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)

Dodatkowo proponujemy do podania:
Olej pietruszkowy
1. 150 ml oleju Rapso
2. 1 pęczek natki pietruszki
3. 2 duże ząbki czosnku
4. otarta skórka z 1 limonki lub małej cytryny
5. sól, pieprz do smaku

Wykonanie
1. Farsz: Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na drobno. Rozgrzej olej, dodaj paprykę (wraz z powstałym sokiem), mieszając smaż około 5 minut. Dodaj cebulę, dynię i smaż kolejne 5 minut, często mieszając. Wyłącz ogień, dodaj czosnek, wymieszaj i dopraw solą.
2. Ciasto: mąkę przesiej do większej miski. Dodaj drożdże, ciepłe mleko, olej, zioła, paprykę suszoną, curry, jajka, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrabiaj 10–15 minut. Czynność tę można wykonać w mikserze z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto po wy-robieniu powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od ręki.
3. Wyrobione ciasto formuj w kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwo-jenia objętości w ciepłe miejsce. Zajmuje to od 30 do 60 minut.
4. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę. Chwilę wyrabiaj i uformuj wałek, który rozwałkujesz na prostokąt (wymiary 40×75 cm).
5. Wyłóż na ciasto równomiernie farsz. Ciasto złóż wzdłuż dłuższego boku. Tak złożone ciasto pokrój na 6–7 pasów i każdy z nich pokrój na 3 koperty.
6. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, kawałki ciasta włóż luźno do formy. Całość odstaw na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.
7. Chlebek upiecz w temperaturze 180°C przez 35–40 minut.
8. Składniki na olej pietruszkowy zmiksuj na gładko.
9. Chlebek podawaj ciepły z olejem pietruszkowym.

Ciekawe przepisy z wykorzystaniem produktów z portfolio firmy VOG znajdziecie na stronie:
www.vog.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *