Czy jest danie, które kojarzy się z Gruzją bardziej niż chaczapuri? Tak! To chinkali, czyli pyszne gruzińskie pierożki, które zachwycają nie tylko kształtem, ale przede wszystkim smakiem.
Chinkali od polskich pierogów różnią się nie tylko kształtem, ale też sposobem spożywania. Do skonsumowania tego gruzińskiego przysmaku nie będą nam potrzebne sztućce. Należy chwycić za wystającą końcówkę, następnie ugryźć, wypić bulion ze środka i dopiero później rozkoszować się mięsnym nadzieniem. Wbrew pozorom, przygotowanie chinkali wcale nie jest skomplikowane. Jeśli kiedykolwiek zdarzyło się wam lepić polskie pierogi, bez problemu poradzicie sobie z ich gruzińskim odpowiednikiem.
Chinkali, czyli tradycyjne gruzińskie pierożki
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1¼ szklanki ciepłej wody
Składniki na nadzienie:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula drobno pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kminku
- ½ łyżeczka chili (opcjonalnie)
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka bulionu
Wykonanie:
W dużej misce dokładnie mieszamy mąkę z solą i wodą. Przenosimy masę na blat i zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie (około 4-5 minut). Pozostawiamy ciasto na około 45 minut. W tym czasie przygotowuje nadzienie. Zmieloną wołowinę, pokrojoną w kostkę cebulę, kminek, chili, kolendrę, natkę pietruszki i bulion wyrabiamy aż do równomiernego wymieszania. Mięso powinno wchłonąć bulion. Jeśli jest taka potrzeba – dodajemy pieprz i sól do smaku. Ciasto rozwałkowujemy w ten sam sposób, jak na pierogi. Następnie wykrawamy z ciasta okręgi o średnicy ok. 10 cm. Na środek każdego kawałka nakładamy jedną dużą łyżkę nadzienia. Następnie zamykamy ciasto, tworząc sakiewkę. Zakręcamy czubek w taki sposób jak na zdjęciu powyżej. Pierożki wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy je przez około 8-9 minut, aż zaczną pływać. Gdy będą już gotowe, wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej. Pamiętając, żeby wykonywać tę czynność delikatnie, aby nie uszkodzić pierożka.
Rada:
Chinkali możecie podawać z czarnym pieprzem lub wybranym przez siebie sosem. Nie zapomnijcie też o dobrym winie! Do tego dania idealne będzie białe wytrawne wino Marani Kondoli Rkatsiteli. Ma ono wyraźnie owocowy aromat, w którym wyczuwalne są: dojrzała gruszka, jabłko, pestki, pigwa oraz egzotyczne kwiaty. Poza tym w tle lekko ujawniają się owoce tropikalne. W smaku Marani Kondoli Rkatsiteli jest podobne, trochę woskowe, z akcentami ziołowymi. To wyraziste i intensywne wino o dość długim finiszu możecie też podawać do ryb i drobiu, pamiętając, żeby je wcześniej schłodzić. Butelka o tradycyjnej pojemności 750 ml kosztuje ok. 38,00 zł.
Więcej informacji na stronie: www.marani.com.pl