Chef Lorek podpowiada jak zrobić domowe lody

Gdy temperatura powietrza rośnie mamy też większą ochotę na mrożone przysmaki. Żeby w pełni kontrolować ich skład warto przygotować je samodzielnie. Zwłaszcza,  że nie potrzeba do tego specjalnych urządzeń – wystarczy blender, ani szczególnych umiejętności.

Domowe lody to świetne rozwiązanie dla tych, którzy liczą kalorie lub unikają alergenów. Ich receptury można tworzyć samodzielnie lub sięgnąć po sprawdzone przepisy. Przydadzą się one zwłaszcza tym, którzy zaczynają swoją przygodę z autorskimi deserami lodowymi. Chef Lorek, finalista MasterChef Polska 2018, ma kilka rad dla takich osób.

Z czego i jak przygotować?
Najlepiej wychodzą lody przygotowane z naprawdę dojrzałych owoców. Są słodsze, a więc smaczniejsze, są też bardziej miękkie i idealnie nadają się do zblendowania. Co więcej, zamieniając dojrzałe owoce w pyszny mrożony deser można je też uratować przed zmarnowaniem.  Do bledera (najlepiej kielichowego, które zdaniem Lorka sprawdzi się też przy wielu innych potrawach i szybko stanie się waszą prawą ręką w kuchni) najpierw należy wlać do  płyn, czyli wodę, mleko lub napój roślinny, a potem włożyć tam pokrojone owoce.

Jeśli chodzi o to, co konkretnie powinno znaleźć się w blenderze, Chef Lorek ma mnóstwo pomysłów. Dwa z nich przedstawiamy poniżej.

Lodowy deser w wersji wege

Ten przepis łączy banany i borówki. Mleko kokosowe i syrop z agawy delikatnie podkręcą smak owoców. Deser jest wegański, bezpieczny dla osób z nietolerancją laktozy i dla liczących kalorie

Składniki

  • 300 ml mleka kokosowego
  • 150 g mrożonych bananów
  • 300 g mrożonych borówek amerykańskich
  • łyżka syropu z agaw

Wykonanie:
Zblenduj składniki na gładką masę. Nie trzeba mrozić, można zjeść natychmiast.

Smak wakacji

Mleczna nuta maślanki, słodkie mango i kwaśna cytryna – rozkosz dla podniebienia! Jeśli użyjecie miodu zamiast cukru, możecie zjeść deser z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia.

Składniki:

  • 300 ml maślanki
  • 500 g mrożonego mango
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu lipowego

Wykonanie:
Wszystko razem blendujemy, pamiętając, żeby maślanka znalazła się w kielichu pierwsza. Jeśli zgodnie z przepisem użyjemy zamrożonego mango, nie musimy mrozić masy – jemy od razu.

Poznaj ulubiony blender
finalisty MasterChefa
Z blendowaniem zamrożonych owoców ale też np.  orzechów doskonale radzą sobie blendery marki Philips, z których Chef Lorek korzysta od lat. Jednym z jego ulubionych jest blender próżniowy. Urządzenie to, dzięki specjalne technologii, wysysa tlen z dzbanka przed rozpoczęciem blendowania. Przygotowane w nim lody są aksamitnie gładkie, a zawarte w nich owoce nie utlenią się i pozostają świeże nawet przez 8 godzin. Co więcej, zachowają do trzech razy więcej witaminy C w porównaniu do tych blendowanych standardowo. Urządzenie o mocy 1400W jest do kupienia z dwoma bidonami w zestawie (model HR3756/00) lub bez nich (model HR3752/00). Osobom, którym zależy na szybkim przygotowaniu niewielkich porcji i rozdrabnianiu głównie miękkich owoców i warzyw, spodoba się mini blender HR2605/80.

Rekomendowane ceny blenderów Philips:

  • blender próżniowy HR3752/00 – 1 169,00 zł;
  • blender próżniowy HR3756/00 – 1 219,00 zł;
  • blender HR2605/80 – 219,00 zł.

Producent: Royal Philips
Więcej informacji na stronie: www.philips.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *