Charczo – gruzińska zupa idealna na chłodne dni

Jesień to czas, który większość z nas chciałaby spędzić w domu pod ciepłym kocem. Coraz niższe temperatury, deszcz czy niskie ciśnienie źle wpływają na nasze samopoczucie. Wracając z pracy lub szkoły myślimy jedynie o tym, aby szybko się rozgrzać. Idealnym rozwiązaniem na takie dni jest ciepła zupa. Najlepiej złożona z kilku prostych składników i szybka do przygotowania. Taka właśnie jest znana w Gruzji, tradycyjna dla kuchni kaukaskiej zupa Charczo.

Gruzińska zupa gulaszowa Charczo

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego
  • 4 pomidory
  • 2/3 szklanki ryżu
  • 2 ostre papryczki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • garść orzechów włoskich
  • 200 g pikantnego Ajvaru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • garść siekanej pietruszki i kolendry
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pokrojone mięso umieść w rondlu, zalej 2 litrami wody i zagotuj. Dodaj kolendrę i gotuj kolejne 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekane pomidory, papryczki, orzechy i Ajvar. Następnie posól i duś kilka minut. Dolej pół szklanki wywaru z mięsa i dokładnie wymieszaj. Całość dodaj do mięsa wraz z ryżem i gotuj ok. 15 minut. Dorzuć czosnek, ocet i  gotuj jeszcze ok. 10 minut. Przed podaniem posyp zieleniną.

Rada:
By podkreślić smak dania podaj je z czerwonym gruzińskim winem Marani Telavuri. Ma ono przystępny zapach, jest ciepłe i konfiturowe. Łatwo da się w nim wyczuć dżemowe aromaty owoców leśnych, malin, pestek i likieru wiśniowego. W ustach dość świeże, owocowe, wiśniowo-pestkowe, lekko chropawe z piwnicznymi akcentami w finale. Idealnie pasuje do mocno przyprawionych potraw mięsnych. Butelka o pojemności 0,75 l kosztuje 30 zł.

Więcej informacji na stronie: www.marani.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *