Chałka, która przywoła wspomnienia z dzieciństwa

Chrupiąca na zewnątrz, puszysta i miękka w środku, zapleciona w gruby warkocz… Kto z nas nie pamięta tradycyjnej chałki? Posmarowana miodem, konfiturą albo odrobiną masła znikała w okamgnieniu i była symbolem leniwych śniadań. By przywołać jej smak i zachwycić nim nasze pociechy upieczmy ją własnoręcznie, używając do tego specjalnej w tym celu stworzonej mąki.

Chałka wywodzi się z kuchni żydowskiej, gdzie była przygotowywana na słono. W Polsce przyjęła się jako słodki warkocz z kruszonką, jedzony najchętniej o poranku czy to solo, czy też z dodatkami. W przypadku wszystkich drożdżowych wypieków, a więc i chałki kluczem do sukcesu jest odpowiednia mąka. Znajdziemy ją w linii Domowa Piekarnia z Młyna Jaczkowice.

Mąka do zadań specjalnych
Chałka zawdzięcza swój smak połączeniu zaledwie kilku prostych składników. To dlatego tak ważne jest, by były one najwyższej jakości. Dobra mąka użyta do ciasta sprawi, że po 25-40 minutach pieczenia otrzymamy idealny drożdżowy warkocz z chrupiącą skórką, która po zastukaniu w nią palcem wyda dźwięk zbliżony do świeżego bochenka chleb i miękkim, ale nie za suchy, delikatnym w smaku środkiem. Jeśli użyjemy do tego mąki na chałkę typ 500 z Młyna Jaczkowice, efekt mamy murowany. Zawiera ona mniej popiołu oraz glutenu od innych typów mąk pszennych. Dzięki temu chałka ma puszysty, jasny miękisz, a także dłużej zachowuje świeżość i aromat domowego wypieku. Gdyby jednak odrobinę się „zestarzała” to można ją łatwo przemienić się w pachnące tosty. Wystarczy pokroić chałkę na grubsze kromeczki, namoczyć w roztrzepanym jajku z niewielką ilością mleka oraz cukru, podsmażyć na masełku i posypać cynamonem.

Jeden produkt – wiele możliwości
Mąka ta, choć polecana jest w szczególności do chałki, może też stanowić podstawę wielu innych wypieków. Warto z niej przygotować na przykład maślane bułeczki, rogaliki czy placek drożdżowy z sezonowymi owocami. Mąka na chałkę od Młyna Jaczkowice ma biały, jednolity kolor, bez niepokojących odcieni czy smug. Pachnie zmielonym zbożem, nie wyczuwamy w niej żadnych obcych aromatów, dzięki czemu możemy w pełni cieszyć się głębią smaku przygotowywanych z niej potraw. Pszenica używana do produkcji mąki na chałkę z linii Domowa piekarnia pochodzi od lokalnych rolników, gwarantuje uzyskanie najlepszego jakościowo produktu, dzięki któremu unikniemy kulinarnych rozczarowań (w stylu: niewyrośnięte ciasto, zakalec, brak świeżego aromatu po wyjęciu z piekarnika) i przygotujemy wypieki, które zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Kilogramowe opakowanie mąki z umieszczonym na nim sprawdzonym przepisem na chałkę kosztuje ok. 3,00 zł.

Co to za młyn?
Młyn Jaczkowice położony jest na Dolnym Śląsku, w dolinie Odry, w otoczeniu żyznych ziem Dolnego Śląska i Opolszczyzny. Urodzajne gleby, łagodne zimy i ciepłe lata powodują, że dojrzewają tutaj najlepsze odmiany pszenicy, z których tworzy się najlepsze jakościowo mąki. Potwierdzają to liczne przyznawane im certyfikaty. Mąki z Młyna Jaczkowice zostały wyróżnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi znakiem „Poznaj Dobrą Żywność” oraz mianem „Top Produktu” w programie „Doceń Polskie”.
Więcej informacji na stronie: www.mlynjaczkowice.pl
Dystrybutorem produktów z Młyna Jaczkowice jest firma Woseba.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *