Gruziński przysmak w najbardziej efektownym wydaniu

Chaczapuri, czyli przepyszny chlebek z serowym nadzieniem, jest podstawą gruzińskiej kuchni. Występuje w wielu wariantach. Jednak każdy miłośnik kaukaskich smaków przyzna, że to chaczapuri adżarskie najbardziej zachwyca wyglądem.

Chaczapuri adżarskie, znane również jako chaczapuri adżaruli, to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni gruzińskiej. Kształt łódki, jajko i spływające po brzegach ciasta roztopione masło to jego znak rozpoznawczy. Jeśli chcecie przenieść się do malowniczej Gruzji, zarezerwujcie sobie któryś z długich jesiennych wieczorów i pokuście się o wykonanie tego dania w domu. Zapewniamy, że warto!

Chaczapuri adżarskie

Składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na nadzienie:

  • 2 szklanki żółtego sera
  • 2 szklanki mozzarelli
    w formie wiórków
  • 2 szklanki sera feta
  • 5 jajek
  • 40 g masła

Wykonanie:
Do miski miksera wsyp mąkę, cukier, sól i drożdże. Mleko i wodę podgrzej do temperatury ok. 40°C, następnie wlej do miski z suchymi składnikami. Zamocuj mieszadło do wyrabiania ciasta (w kształcie haczyka) i włącz mikser. Gdy ciasto będzie miało gładką, elastyczną konsystencję dodaj do niego oliwę z oliwek i wyrabiaj jeszcze przez około minutę. Przygotuj drugą miskę – jej dno skrop odrobiną oliwy. Przełóż do niej ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do wyrośnięcia. W tym czasie połącz ze sobą mozzarellę i fetę w jednej misce. Wyrośnięte ciasto pokrój na cztery równe części. Rozwałkuj każdą z nich na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. Placki posyp startym żółtym serem. Zroluj dwa przeciwległe boki, a następnie połącz je ze sobą, tworząc kształt łódki. Pamiętaj, by zachować przy tym szczególną staranność – boki muszą być ze sobą dokładnie sklejone. Środki łódek wypełnij serowym nadzieniem. Dużą blachę pokryj papierem do pieczenia. Przełóż na nią tak powstałe łódki. Jedno jajko roztrzep w misce i za pomocą specjalnego pędzla (lub widelca) posmaruj nim ciasto (dzięki temu zarumieni się podczas pieczenia). Piekarnik rozgrzej do 220°C (bez termoobiegu). Chaczapuri piecz ok. 15 minut (do momentu aż ciasto zacznie lekko brązowieć). W tym czasie pokrój masło na 4 niewielkie prostokąty. Gdy ciasto zacznie nabierać kolorów, wyjmij łódki z piekarnika. Za pomocą łyżki wykonaj wgłębienia. Do każdego z nich wbij jedno jajko i z powrotem umieść blachę w piekarniku na ok. 4 minuty. Obserwuj swoje danie – żółtko nie powinno być ścięte. Gdy stopień przypieczenia będzie odpowiadał twoim preferencjom, wyjmij chaczapuri z piekarnika i na każdej łódce połóż kawałek masła. (rozpuści się ono pod wpływem temperatury). Możesz udekorować danie natką pietruszki lub kolendrą.

Rada:
Chaczapuri adżarskie idealnie będzie komponować się z półwytrawnym czerwonym winem Marani Telavuri, które również ma gruziński rodowód. Więcej informacji o nim można znaleźć na stronie: www.marani.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *