Makaron to jedna z najstarszych potraw na świecie, ale swoje święto obchodzi dopiero 24-ty raz. Zapiszcie sobie w kalendarzu datę 25 października i celebrujcie Światowy Dzień Makaronu, który został ustanowiony w 1995 r. podczas World Pasta Congress. Gdzie? Oczywiście w Rzymie.
Makaron smakuje wszystkim – niezależnie od płci, narodowości, miejsca zamieszkania czy wieku, i można go połączyć z praktycznie każdym dodatkiem. To sprawia, że możemy go jeść na okrągło, cały rok, niezależnie od pogody za oknem i to wielu wersjach.
Na ciepło
Gdy za oknami coraz niższa temperatura, ciepłe danie na bazie makaronu doskonale nas rozgrzeje, doda energii i nasyci. Zależnie od naszych preferencji, możemy go połączyć z mięsnym sosem i zjeść na obiad lub z lekkimi warzywami i skonsumować na kolację. Sposobów na makaron jest mnóstwo – możemy go ugotować i podać z ulubionymi dodatkami, zapiec w piekarniku czy wykorzystać jako dodatek do zupy. Tym, co nas ogranicza jest w zasadzie jedynie wyobraźnia.
…i na zimno
Makaron świetnie sprawdza się także w wydaniu na zimno. Latem możemy go podać z dodatkiem sezonowych owoców i twarogu; zimą zaś w postaci warzywno-makaronowej sałatki. Taka potrawa może pełnić rolę przystawki, lunchu do pracy lub głównej przekąski na imprezie – tym samym nadaje się na wiele okazji i sprawdzi się w każdym towarzystwie. Kto przejdzie obojętnie obok miski z różnorodnymi składnikami przeplatanymi z makaronem? Na pewno będzie sporo dokładek! Jeśli jednak zdarzy się tak, że porcja sałatki z makaronem na zimno zostanie na później – to nic, bo wciąż będzie smakowała tak samo dobrze.
Świętujmy wspólnie
Jak widać możliwości jest mnóstwo, a Światowy Dzień Makaronu to doskonała okazja do tego, by puścić wodzę kulinarnej fantazji. Niech inspiracją dla Was będą dwa przepisy na dwa zupełnie różne dania na bazie makaronu, którymi podzieliła się z nami Lubella.
Spaghetti ze szpinakiem, brązowymi pieczarkami i sezamem
- 100 g makaronu Lubella spaghetti
- 120 g brązowych pieczarek
- 100 g świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku
- 2 łyżeczki sezamu
Wykonanie:
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody. Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Kiedy pieczarki będą lekko podpieczone, wlać bulion, dodać szpinak i – często mieszając – smażyć, aż szpinak „zwiędnie”. Doprawić sosem sojowym, szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową. Przełożyć makaron, wlać wodę pozostałą z gotowania makaronu, wymieszać i smażyć, aż płyn się zagęści. Przed podaniem posypać sezamem.
Sałatka na bazie świdrów z awokado, pieczoną dynią i szynką szwarcwaldzką
- 120 g makaronu Lubella świdry
- 140 g dyni
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 awokado
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 2 łyżki świeżego tymianku
- szczypta soli, pieprzu do smaku
- 2 łyżki prażonego słonecznika
Wykonanie:
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzić. Kawałki dyni doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz listkami tymianku, skropić 1 łyżką oliwy i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec przez 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia do dyni dodać zwinięte plastry szynki. Upieczoną dynię, pomidorki oraz awokado pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem. Dwie łyżki oliwy, sok z cytryny oraz syrop klonowy połączyć i polać sałatkę. Posypać prażonym słonecznikiem.
Kilka słów o produktach
Makaron świdry i spaghetti marki Lubella powstaje z wysokiej jakości pszenicy, poddawanej specjalnemu procesowi mielenia. Dzięki temu ma unikalny smak i właściwości – po ugotowaniu jest odpowiednio twardy i sprężysty, nie skleja się, zachowując piękny kolor i naturalny zapach.
Więcej kulinarnych inspiracji na stronie: www.uwielbiam.pl