Celebruj dzień gofra bez wychodzenia z domu

25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. To deser, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Dla wielu jest to smak z dzieciństwa, inni uważają go za idealną słodycz w cieplejsze dni.

Przedstawiany dwa przepisy na gofry z zastosowaniem oryginalnej wedlowskiej czekolady, które można przyrządzić samodzielnie w domowym zaciszu.

Gofry czekoladowe

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka, żółtka i białka (osobno)
  • 55 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 450 g maślanki
  • 1/2 – 3/4 szklanki posiekanej drobno
    czekolady mlecznej E.Wedel

Wykonanie:
Mąkę, cukier, kakao ciemne z Ghany E.Wedel, proszek, sodę, sól – przesiej i wymieszaj.  Żółtka zmiksuj z masłem, ekstraktem z wanilii, maślanką. Powstałą masę zmiksuj z suchymi składnikami. Odłóż ciasto na 5 minut. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka i dodaj do odłożonego ciasta razem z rozdrobnioną czekoladą i bardzo delikatnie wymieszaj. Piecz w gofrownicy do osiągnięcia złotego koloru. Podawaj ciepłe.

Gofry czekoladowe z karmelowym mascarpone i kiwi z bazylią

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ⅓ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Czekotubka Karmellove
  • 2-3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 4 kiwi
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy, kakao ciemne z Ghany, olej, mleko i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Jogurt wymieszaj z serkiem mascarpone. Dodaj nadzienie Czekotubki Karmellove. Dopraw miodem i sokiem z cytryny. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Polej miodem i sokiem z cytryny oraz dodaj posiekaną bazylię. Odstaw do zamarynowania. Gofry smaż w gofrownicy, aż brzegi będą chrupiące. Upieczone podaj z kremem i owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *