25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. To deser, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Dla wielu jest to smak z dzieciństwa, inni uważają go za idealną słodycz w cieplejsze dni.
Przedstawiany dwa przepisy na gofry z zastosowaniem oryginalnej wedlowskiej czekolady, które można przyrządzić samodzielnie w domowym zaciszu.
Gofry czekoladowe
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka, żółtka i białka (osobno)
- 55 g roztopionego i przestudzonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 450 g maślanki
- 1/2 – 3/4 szklanki posiekanej drobno
czekolady mlecznej E.Wedel
Wykonanie:
Mąkę, cukier, kakao ciemne z Ghany E.Wedel, proszek, sodę, sól – przesiej i wymieszaj. Żółtka zmiksuj z masłem, ekstraktem z wanilii, maślanką. Powstałą masę zmiksuj z suchymi składnikami. Odłóż ciasto na 5 minut. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka i dodaj do odłożonego ciasta razem z rozdrobnioną czekoladą i bardzo delikatnie wymieszaj. Piecz w gofrownicy do osiągnięcia złotego koloru. Podawaj ciepłe.
Gofry czekoladowe z karmelowym mascarpone i kiwi z bazylią
Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- ⅓ szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Czekotubka Karmellove
- 2-3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 4 kiwi
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 1 łyżka miodu
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy, kakao ciemne z Ghany, olej, mleko i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Jogurt wymieszaj z serkiem mascarpone. Dodaj nadzienie Czekotubki Karmellove. Dopraw miodem i sokiem z cytryny. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Polej miodem i sokiem z cytryny oraz dodaj posiekaną bazylię. Odstaw do zamarynowania. Gofry smaż w gofrownicy, aż brzegi będą chrupiące. Upieczone podaj z kremem i owocami.