Cebularze z serem i makiem – idealna przekąska na zimowe dni

Drożdżowe cebularze to w polskiej kuchni prawdziwa klasyka. Proste w przygotowaniu, zachwycają intensywnym smakiem i wyjątkowym aromatem. Mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz – są znakomitą przekąską czy propozycją sycącego podwieczorku. Jeśli dodasz do nich kremowy ser ze szczypiorkiem i cebulką Hochland, będą jeszcze lepsze i zyskają nowy wymiar.

Cebularze z kremowym serem Hochland i makiem

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • 500 g mąki
  • 60 g masła (stopionego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 bloczki sera kremowego ze szczypiorkiem i cebulką Hochland
  • 3-4 duże cebule
  • ok. 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki maku

Wykonanie:
W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z cukrem, odstawić na 10 minut, dodać mąkę, masło, jajko i sól, wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Podzielić wyrośnięte ciasto na ok. 10-12 porcji, każdą uformować w kulkę i rozwałkować na okrągły placek. Przykryć i odstawić jeszcze na 15 minut. W tym czasie na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w cienkie piórka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z makiem. Drożdżówki posmarować serkiem, ułożyć na wierzchu cebulę z makiem, piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190° C.

O serze słów kilka
Serek Hochland ze szczypiorkiem i cebulką (podobnie jak wszystkie inne kremowe sery tej marki) produkowany jest wyłącznie z naturalnych składników: prawdziwego, dojrzewającego żółtego sera, który stanowi główny jego składnik, mleka od zaufanych dostawców oraz aromatycznych ziół i warzyw. Nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników, utwardzonych tłuszczów roślinnych ani oleju palmowego. Doskonale nadaje się do kanapek, ale także jako dodatek do: tostów, zup, sosów do makaronów czy zapiekanek. Wszystko dzięki wyrazistemu smakowi oraz delikatnej kremowej konsystencji. Więcej informacji na stronie: www.hochland.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *