Mamy maluchów często mają problem z tworzeniem menu odpowiedniego dla całej rodziny, z najmłodszymi jej członkami włącznie. Przychodząc im z pomocą prezentujemy dwa przepisy na pyszne, lekkie i pełnowartościowe potrawy, który można podać wszystkim domownikom, dzieciom od 11-12 miesiąca życia również.
Delikatny rosół z cielęciny i indyka z kładzionymi kluskami
- 2 litry wody niegazowanej Mama i ja
- 500 g cielęciny
- 2 skrzydełka indycze
- 600 g włoszczyzny
- 2 śliwki suszone
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 goździk
- 1 jajko w rozmiarze L
- ok. 100 g kaszy manny
- sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso zagotuj w wodzie Mama i ja, zbierz szumowiny i dodaj przyprawy. Obierz włoszczyznę. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika opal cebule (nieobrane, a jedynie oczyszczone), aby zbrązowiały. Następnie dodaj je do garnka wraz z włoszczyzną oraz śliwkami i gotuj przez około 2 godziny. Po tym czasie z wywaru wyciągnij mięso oraz pozostałe składniki. Mięso oraz marchewkę drobno pokrój i dodaj z powrotem do zupy.
Kluski: Roztrzep jajko, dodaj kaszę mannę i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Małymi porcjami kładź kluski do rosołu podczas jego gotowania. Kluski będę gotowe po ok. 2 minutach.
Dorsz na parze z sosem koperkowym i kaszą jaglaną
- 1,5 litra wody niegazowanej Mama i ja
- 2 polędwiczki z dorsza (każda po około 150 g)
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 1 brokuł
- 1 marchewka
- 3 łyżki świeżego koperku
- 300 ml bulionu warzywnego
- 40 ml mleka
- łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Brokuły myjemy, rozdzielamy w różyczki i gotujemy na parze przez około 15 minut. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w paski (możemy również użyć temperówki do warzyw), a następnie gotujemy na parze przez około 25 minut. Rybę dokładnie myjemy i sprawdzamy, czy nie ma ości. Następnie gotujemy ją na parze (do miękkości – około 10 minut). W międzyczasie w wodzie Mama i ja gotujemy kaszę jaglaną (według przepisu z opakowania).
Sos koperkowy: 150 ml bulionu wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałej części bulionu dodajemy mąkę, mleko, olej oraz koperek. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do wrzącego wywaru i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Rybę polewamy sosem i podajemy wraz z ugotowanymi warzywami.
Kilka słów o marce Mama i ja
Mama i ja to źródlana woda niegazowana przeznaczona w szczególności dla niemowląt i małych dzieci, a także kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Produkt posiada pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka. Dostępny jest w butelkach o pojemności 0,5 i 1,5 l, które kosztują odpowiednio 1,5 oraz 2 zł.
Właścicielem marki Mama i ja jest, istniejąca od 1991 r. firma Wosana z siedzibą w Andrychowie.
Więcej informacji na stronie www.wodadladziecka.pl