Fast foody to słabość wielu z nas, jednak warto wiedzieć, że z łatwością możemy przygotować ich zdrowsze odpowiedniki w domu! Idealnym pomysłem na letni, lekki lunch będzie burger z buraka. To smaczna, bezmięsna alternatywa nie tylko dla wegetarian!
Składniki:
- 50 g surowego ryżu
- 3/4 szklanki wody
- 1 cebula szalotka
- 1 duży burak
- 120g czerwonej fasoli z puszki
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 bułek do burgerów
- 35 g rukoli lub innej drobnej sałaty
- Pęczek rzodkiewki
- Sos tzatziki do podania
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wodę wlej do garnka i zagotuj, a następnie wsyp ryż, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie odstaw go do ostygnięcia.
Szalotkę obierz i pokrój w kostkę. Obranego i ugotowanego buraka pokrój na duże kawałki i wrzuć do blendera. Zmiksuj, aż konsystencja będzie przypominać ryż. Do kielicha blendera dodaj także fasolę oraz ostudzony ryż. Zmiksuj całość ponownie, aż składniki dobrze się połączą, ale nie stworzą gładkiej masy. Ciasto umieść w misce.
Do masy buraczanej wbij jajko, dodaj bułkę tartą, pietruszkę, kminek, pieprz oraz sól. Całość wymieszaj za pomocą łyżki lub ręki – powinna tworzyć jednolitą konsystencję.
Podziel masę na 4 równe części i uformuj z niej placki. Ułóż burgery na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 15 minut. Następnie obróć burgery na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut. Burgery możesz także usmażyć na patelni.
Bułki przekrój na pół i posmaruj sosem tzatziki. Na jedną połówkę połóż burgera i udekoruj go rukolą, dodaj plasterki rzodkiewki, a potem przykryj drugą połówką bułki.
Jeśli należysz do wielbicieli win, przygotowane burgery buraczane możesz podać w towarzystwie gruzińskiego czerwonego półwytrawnego wina Marani Telavuri.
Smacznego!
O Marani: