Bułeczki spod twojej ręki

Świeże bułeczki z konfiturą to doskonały sposób na początek dnia. Te ze sklepu lub piekarni można z powodzeniem zastąpić domowymi, bo okazuje się, że ich upieczenie wcale nie jest trudne.

Pieczywo przygotowywane samodzielnie ma wiele zalet. Po pierwsze dokładnie znamy jego skład. Po drugie możemy zawsze mieć je w wersji, którą lubimy najbardziej, a po trzecie wzbogacać różnego rodzaju zdrowymi dodatkami. Do takich bez wątpienia należą pestki słonecznika i sezam, wykorzystane w poniższym przepisie. Podzieliła się nim z nami firma VOG.

Bułeczki żytnio-pszenne
z nasionami

Składniki (na 9-10 sztuk):

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 14 g drożdży suszonych
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju Rapso + olej do posmarowania
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • pestki słonecznika Kresto
  • sezam Kresto
  • 1 jajko do posmarowania

Wykonanie:
Przesypujemy do miski suche składniki (bez słonecznika i sezamu) i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę (pamiętajmy, aby była ciepła, nie gorąca), żółtka i olej. Całość dokładnie mieszamy (gdyby składniki nie chciały się połączyć, możemy dodać odrobinę ciepłej wody). Wyrabiamy ciasto ręką lub przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego (przez ok. 5 minut). Tworzymy z ciasta kulę i otaczamy cieniutką warstwą oleju. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 do 2 godzin (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie dodajemy 4 łyżki słonecznika, 2 łyżki sezamu, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy olejem. Następnie układamy na niej (w odstępach) uformowane z ciasta zgrabne kuleczki. Blaszkę z bułeczkami przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (bułeczki powinny stać się dwa razy większe). Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu jajkiem. Posypujemy sezamem, słonecznikiem oraz mąką żytnią. Bułeczki pieczemy 15–20 minut, do zbrązowienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *