Brownie ze słonym karmelem wg Damiana Kordasa

Serek topiony jako jeden ze składników deseru? Czemu nie! Dla Damiana Kordasa, uczestnika popularnego kulinarnego show nie ma rzeczy niemożliwych.

Rozpływające się w ustach, czekoladowe brownie to klasyczny amerykański deser, który podbił serca i podniebienia miłośników słodkości na całym świecie. Damian Kordas – autor książek, vloger i uczestnik kilku edycji Master Chefa, stworzył jego własną recepturę, którą wzbogacił o kremowy ser śmietankowy Hochland. W ten sposób, w ramach cyklu #PyszneInspiracje Hochland, powstało jedyne w swoim rodzaju brownie ze słonym karmelem i śmietankową nutą. Ten wyjątkowy deser o intensywnym, słodko-słonym smaku i aksamitnej konsystencji sprawdzi się zawsze wtedy, gdy będziemy mieć ochotę na chwilę słodkiej przyjemności, będzie wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty.

Browni ze słonym karmelem
Składniki na ciasto:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 175g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 175 g mąki pszennej
  • 275 g mleka 3,2%
  • 6 jajek
  • 100 g orzechów laskowych

Składniki na sos:

  • 150 g drobnego cukru
  • 50 g masła
  • pół bloczka sera kremowego Hochland
    o smaku śmietankowym (50 g)
  • 50 ml śmietanki 30%
  • płatki soli

Wykonanie:
Czekoladę posiekaj na drobne kawałki a następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej razem z masłem i mlekiem. Zdejmij z ognia i pozwól chwilkę ostygnąć. W tym czasie ubij jajka razem z cukrem, aż podwoją swoją objętość i zmienią kolor. Do masy jajecznej wlewaj cienkim strumieniem masę czekoladową, równocześnie cały czas mieszając. Całość powinna delikatnie zgęstnieć. Do ciasta dodaj porcjami mąkę i miksuj tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodaj orzechy. Kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto piecz w 170°C przez ok. 45-50 minut (sprawdzaj ciasto drewnianym patyczkiem).
Teraz przygotuj sos. Do garnka lub na patelnię wsyp cukier i roztop go aż uzyska płynna konsystencje i złoty kolor. Uwaga! Nie można go w tym momencie niczym mieszać, ewentualnie potrząsać delikatnie naczyniem. Zmniejsz ogień i dodaj po kawałku masło, aż się rozpuści a następnie śmietankę. Zestaw naczynie z ognia i dodaj serek kremowy Hochland. Mieszaj do momentu aż się cały rozpuści. Ciasto polej sosem karmelowym i posyp płatkami soli.
Film z przepisem znajdziesz tutaj: https://kremowe.hochland.pl/inspiracje-kulinarne/brownie-ze-slonym-karmelem/

O serach słów kilka
Sery kremowe Hochland powstają z naturalnych składników: przede wszystkim prawdziwego, dojrzewającego żółtego sera, mleka od zaufanych dostawców, a także aromatycznych ziół i warzyw. Są one dostępne w różnych formatach: krążkach, plastrach, bloczkach i kubkach i wielu wyjątkowych wariantach smakowych. Doskonale nadają się na kanapki i do tostów, ale można je wykorzystywać także jako dodatek do zup, sosów, zapiekanek czy deserów. Użyty w zaprezentowanych powyżej przepisie na brownie ser kremowy w bloczku o smaku śmietankowym kosztuje ok. 2,50 zł za 100 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *