Nadanie znanym potrawom nowej, atrakcyjniejszej formy albo wprowadzenie do codziennego jadłospisu większej ilości warzyw i owoców. Wszystko to staje się prostsze, jeśli ma się do dyspozycji Zoodler.
Pod tą nazwą kryje się blender marki Philips, który poza tym, że dokładnie rozdrabnia nawet najtwardsze produkty pozwala też w kilka sekund przygotować warzywne i owocowe spirale (tzw. zoodle). Za sprawą specjalnego ostrza z trzema wymiennymi tarczami przybierają one kształt spaghetti, sprężynek lub wstążek. Zoodle mogą być jedzone same albo posłużyć do stworzenia wielu fantazyjnych dań i deserów. Urządzenie posiada też kilka innych atutów. Silnik o mocy 800 W, pracujący z szybkością 11 500 obrotów na minutę w praktyce oznacza, że można nim błyskawicznie (czyli dwa razy dokładniej i o 30% szybciej niż innymi urządzeniami tego typu) rozdrobnić nawet orzechy lub lód. Mimo dużego impetu blender nie narobi bałaganu w kuchni ponieważ wyposażony jest w osłonkę przeciwrospryskową na ostrze. Do tego można go swobodnie obsługiwać (w tym także regulować prędkość pracy) jedną ręką.
Pomocnik na miarę czasów
Zoodler doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Pomoże w przygotowaniu takich wigilijnych klasyków jak śledź z jabłkami, któremu nada daleką od tradycji formę. Na wysokości zadania stanie także, gdy ktoś zdecyduje się na kulinarną rewolucję i postanowi postawić na świątecznym stole pasztet bez mięsa. Będzie nieocenionym pomocnikiem dla osób, które, podążając za aktualnymi zaleceniami żywieniowymi, chcą wprowadzić do jadłospisu więcej warzyw. Dzięki niemu szybko i bez trudu przygotujemy np. warstwowy ratatouille, który wygląda i smakuje tak dobrze, że nikt (nawet największy niejadek) nie zauważy, że je same zdrowe i wartościowe rzeczy.
Dwa zestawy do wyboru
Zoodler sprzedawany jest w dwóch zestawach, różniących się akcesoriami dodatkowymi. Skromniejszy obejmuje półlitrowy bidon, w którym można zrobić sobie koktajl i zabrać go ze sobą do pracy lub na siłownię. W zestawie bogatszym poza bidonem znajduje się także rozdrabniacz XL o pojemności 1 l (idealny, gdy trzeba zmielić większą porcje mięsa lub posiekać więcej cebuli) oraz trzepaczkę (niezastąpioną przy przygotowywaniu bitej śmietany, ciasta na naleśniki czy domowego majonezu). Wszystkie akcesoria nakłada się i zdejmuje w bardzo prosty sposób. Wystarczy wcisnąć przycisk, a następnie zmienić końcówkę. Rekomendowane ceny odpowiednio: 359 zł i 409 zł.
Poniżej zamieszczamy przepisy na wymienione wcześnie bożonarodzeniowe specjały. Po więcej pomysłów na smaczne i zdrowe gotowanie z Zoodlerem zapraszamy na stronę: www.pyszności.pl
Śledzik na jabłkowych zoodlach
- 3 śledzie matjas
- pół jabłka
Na sos:
- 50 ml śmietany 18% lub jogurtu greckiego
- ćwiartka posiekanej czerwonej cebuli
- sok z połówki limonki
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- łyżeczka tabasco
- posiekany koperek
Dodatkowo:
- starta skórka z limonki
- koperek do dekoracji
Wykonanie:
Jabłko pokrój na wstążki (tarcza o szerokości 12 mm) i ułóż na talerzu. Składniki na sos wymieszaj. Nałóż sos na zoodle z jabłka. Zroluj śledzie i ułóż na zoodlach. Udekoruj skórką z limonki i koperkiem.
Pasztet wegański
- świeża pietruszka
- 100 g orzechów włoskich
- 150 ml wody
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 30 g parmezanu
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta czarnego pieprzu, pieprzu cayenne, wędzonej papryki, tymianku, czosnku granulowanego
Dodatkowo:
- pół gruszki
- chilli i koperek do dekoracji
Wykonanie:
Wszystkie składniki pasztetu zblenduj w rozdrabniaczu, co jakiś czas dolewając wodę. Masę przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gruszkę pokrój na spaghetti (tarcza o szerokości 3 mm). Gruszkowe zoodle ułóż na dnie formy (okrągłej lub prostokątnej), a następnie nałóż masę. Wstaw pasztet na godzinę do lodówki lub na 10-15 minut do zamrażalki. Pasztet podawaj udekorowany chilli i koperkiem.