Bezy z musem śmietanowo – rabarbarowym z truskawkami

Deser to przekąska, z której miłośnicy słodkości nie rezygnują nawet podczas największych upałów. Podczas cieplejszych dni do jego przygotowania warto wykorzystać świeże owoce, które latem kuszą na każdym kroku. Beza o konsystencji delikatnej pianki w połączeniu ze świeżymi borówkami, truskawkami czy malinami to wyjątkowo zgrany duet. Przygotowany… ot tak… prosto z serca, będzie miłą niespodzianką, która zachwyci każdego miłośnika słodkości.

Bezy z musem śmietanowo – rabarbarowym z truskawkami

Beza:

  • 1 opakowanie bezy Delecta
  • 125 ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 700 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny Delecta
  • 10 łyżek wody
  • 400 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
  • 10 truskawek lub innych owoców sezonowych pokrojonych
    w plasterki

Sposób przygotowania:

Delecta_Beza

  1. Zawartość opakowania z bezą przesyp do miski, dodaj wodę, następnie całość zmiksuj.

  2. Na papierze do pieczenia narysuj 10 okręgów o średnicy ok. 7-8 cm i równo rozłóż na nich gotową masę.

  3. Bezy wstaw na 60 minut do nagrzanego do 140-150 stopni piekarnika.

  4. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zasyp cukrem i gotuj ok. 25 minut aż się rozpadnie.

  5. Żelatynę rozpuść w 10 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzej ją lekko w garnku lub mikrofalówce uważając, aby się nie zagotowała.

  6. Żelatynę lekko ostudź, dodaj 2 łyżki musu rabarbarowego, wymieszaj. Następnie dodaj żelatynę do pozostałej ilości musu. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.

  7. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do przestudzonego musu rabarbarowego, następnie całość delikatnie wymieszaj.

  8. Upieczone i wystudzone bezy przełóż kremem, a następnie udekoruj plasterkami truskawek.

Bezy_zdjęcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *