Spotkania z przyjaciółmi i perspektywa nowych przygód sprawiają, że dzieci w pierwszych dniach września z ochotą idą do szkoły. Dobrze jest wykorzystać tę energię, by wdrożyć kilka nawyków, sprawiających, że poranki będą przebiegać spokojnie i bez stresu.
Niektóre rzeczy, jak zawartość szkolnego plecaka czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej do zrobienia. Warto to dziecko uzmysłowić i nauczyć je wykonywać owe czynności o stałej porze. A co ze śniadaniem? Tego raczej nie da się zrobić wcześniej, bo powinno być świeże, ale można postawić na proste, pyszne i pożywne posiłki, których przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Tu dobrze sprawdzą się pełnoziarniste płatki Lubella dla dzieci nie zawierające oleju palmowego ani syropu glukozowego. Można je podawać na wiele sposobów: klasycznie (czyli z mlekiem lub jogurtem), ale też z tostami czy nawet w formie omletu. Płatki od Lubelli świetnie sprawdzą się też w roli przekąski, chrupanej w przerwach między lekcjami. Za sprawą pełnego ziarna są one bogate w wiele składników odżywczych. Zawierają błonnik, który daje energię na wiele godzin i usprawnia pracę przewodu pokarmowego, witaminę B1, odpowiedzialną za funkcjonowanie układu nerwowego i minerały takie, jak: mangan, fosfor, cynk czy żelazo. Do tego ciekawe kształty (kółka, muszelki, kulki czy ciasteczka) oraz smakowite dodatki (naturalny miód, prawdziwe kakao i cynamon) zachęcą do jedzenia nawet największych niejadków.
Poniżej przedstawiamy dwie propozycje sycących śniadań z płatkami Lubella, które przypadną do gustu nie tylko dzieciom.
Omlet biszkoptowy z prażonymi jabłkami i Miodo Kółkami
Omlet:
- 1 szklanka płatków Lubella Miodo Kółka
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka masła klarowanego
Prażone jabłka:
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatki:
- płatki Lubella Miodo Kółka
- jogurt naturalny gęsty
Przygotowanie:
Oddzielić białko od żółtka. Żółtka ubić z cukrem, pod koniec ubijania przesiać mąkę oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą z żółtek. Na patelni rozgrzać masło, wlać masę, wierzch posypać płatkami i zakryć przykrywką. Smażyć na bardzo małym ogniu 2-3 minuty, a kiedy wierzch będzie już lekko ścięty, przełożyć omlet na drugą stronę i smażyć około 1 minutę. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka. Wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Dodać miód, wymieszać. Podawać z omletem i jogurtem. Posypać płatkami.
Tosty francuskie z duszoną śliwką i Choco Muszelkami
- ½ szklanki pokruszonych płatków Lubella Choco Muszelki
- 6 kromek bagietki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- masło klarowane do smażenia
- 200 g śliwek węgierek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Dodatki:
- płatki Lubella Choco Muszelki
- jogurt naturalny
Przygotowanie:
Śliwki drobno pokroić, przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Gotować około 5 minut, aż się delikatnie zaczną rozpadać. Dodać sok z cytryny, pokruszone płatki Choco Muszelki oraz miód do smaku, wymieszać. W misce roztrzepać jaja z miodem, wlać mleko oraz ekstrakt i wymieszać. Włożyć pokrojoną bagietkę, dokładnie zamoczyć kromki i podsmażyć na maśle klarowanym. Podawać na ciepło, z gorącymi śliwkami, jogurtem oraz płatkami Choco Muszelki.