Bezglutenowe śniadanie wielkanocne

Śniadanie wielkanocne to prawdziwe wyzwanie w diecie bezglutenowej. Jak zatem rozpocząć świąteczny poranek bez domowego żurku z chlebem lub smakowitego mazurka? Jak się okazuje, osoby chore na celiakię lub nadwrażliwe na gluten nie muszą rezygnować z typowo wielkanocnych smakołyków. Istnieje wiele zamienników składników dań wielkanocnych, dzięki którym przygotujemy pyszne bezglutenowe śniadanie.

Produkty już cię nie ograniczą

Chcesz przygotować smakowite, bezglutenowe śniadanie wielkanocne, ale nie masz pojęcia jak się do tego zabrać? Marzysz o lukrowanych, wypieczonych babach albo z sentymentem wspominasz faszerowane jaja z ciężkim majonezem lub talerz smakowitych wędlin? Dieta bezglutenowa nie jest taka trudna jak się wydaje – każdy posiłek można przygotować z użyciem zamienników dla uczulających produktów.  Na stole mogą więc zagościć: kolorowe mazurki na zmielonej kaszy, bezglutenowy żurek z białą kiełbasą albo sałatka z żółtym serem i bezglutenową wędliną np. szynką z indyka marki Konspol. Pamiętajmy – kupując składniki na wielkanocne dania, dokładnie czytajmy etykiety i upewnijmy się, że dany produkt nie zawiera glutenu.

Przedstawiamy garść inspiracji na smakowite dania wielkanocne w bezglutenowym wydaniu. Wypróbujecie?

Sałatka z szynką i żółtym serem

Składniki:

  • 500g szynki z indyka marki Konspol

  • 500g żółtego sera

  • 1 puszka kukurydzy

  • 4 ogórki kiszone

  • szczypiorek

  • pietruszka

  • papryka czerwona

  • majonez (bezglutenowy)

  • sól i pieprz do smaku

  • ewentualnie – czosnek 2 ząbki

Przygotowanie:

Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki, szynkę kroimy w paski, a paprykę i ogórka w kostki, siekamy szczypiorek i odcedzamy kukurydzę. Wszystkie składniki przesypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy majonez, sól i pieprz. Miłośnicy wyraźniejszych smaków mogą do sałatki dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dekorujemy posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.

Roladki z szynki

Składniki

  • 20 plasterków szynki wędzonej z kurczaka Konspol Natura
  • 6 jajek
  • 150 g sera żółtego
  • 3 łyżki majonezu (bezglutenowego)
  • 1,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • sól i pieprz do smaku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, a po ostygnięciu ścieramy na tarce o grubych oczkach, ser ścieramy na drobnych oczkach. Te produkty mieszamy wraz z bezglutenowym majonezem, jogurtem, doprawiamy przyprawami i mieszamy do równomiernego rozprowadzenia ich. Tak przygotowany farsz nakładamy na plasterki szynki i zawijamy. Jeśli któraś z roladek będzie się rozwijała, można nakłuć ją wykałaczką. Roladki dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i posiekanym szczypiorem.

Rolada szpinakowa z polędwicą

Składniki:

  • 700g szpinaku
  • 3 jajka
  • 250g twarogu tłustego
  • Polędwica wędzona Konspol Natura
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany (do sosów)
  • 4 łyżki chrzanu
  • koperek
  • 100g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przed początkiem prac należy rozgrzać piekarnik do 200 stopni, bez termoobiegu, grzanie góra i dół, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzewamy patelnię, na niej topimy masło i dodajemy szpinak. Gdy „zwiędnie” dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cały czas mieszamy, aby się nie przypalił. Po kilku minutach przekładamy szpinak z patelni do miski i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos chrzanowy, mieszamy jogurt ze śmietaną, dodajemy chrzan oraz doprawiamy pieprzem i solą. Gdy szpinak jest już całkowicie zimny dodajemy do niego żółtka jajek i mieszamy. W oddzielnym naczyniu białka ubijamy na sztywną masę, po ubiciu przekładamy je do miski ze szpinakiem. Powstałą masę równomiernie wykładamy na blachę i pieczemy przez około 15 minut. Korzystając z wolnej chwili mieszamy nasz sos chrzanowy z twarogiem, dodajemy posiekany koperek. Jeśli masa jest zbyt zbita, możemy dodać trochę więcej jogurtu. Gdy blat szpinakowy ostygnie po wyjęciu z piekarnika smarujemy go masą, a na niej układamy plastry polędwicy, w taki sposób, aby pokryły całość. Blat szpinakowy zwijamy jak roladę, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki. Podajemy roladę pokrojoną w plastry o szerokości około 1,5 centymetra, aby nie była za zimna – wyjmujemy ją z lodówki na godzinę przed przybyciem gości.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *