Beza ma opinię czasochłonnej i niełatwej w przygotowaniu. Do tego bywa kapryśna – nawet przepis, który raz zagwarantował sukces, przy kolejnym podejściu może się nie sprawdzić. Na szczęście, specjalizująca się produktach do pieczenia marka Delecta znalazła na nią patent.
Lekka jak piórko, krucha z zewnątrz a miękka w środku, o konsystencji delikatnej pianki – oto beza doskonała. Z mieszanką do jej wypieku marki Delecta osiągnięcie ideału nie będzie ani trudne, ani czasochłonne. Jest to produkt praktycznie kompletny (do zawartości opakowania należy dodać jedynie zimną wodę), a więc bardzo wygodny w użyciu. Otrzymane z niego masę piecze się przez 40 do 60 minut (w zależności od rodzaju piekarnika), a potem suszy przez niespełna godzinę. Gotowa beza jest na tyle duża, że w zupełności wystarczy dla dwunastu osób. Udekorowana bitą śmietaną i dowolnymi, świeżymi owocami będzie stanowić nie tylko cieszący oko, ale też wybornie smakujący deser na rodzinne spotkanie lub pierwszy, ciepły piknik. Zamiast jednego ciasta z mieszanki można też przygotować kilkanaście mniejszych bezików, sprawdzających się np. jako dodatek do kawy (poniżej podajemy przepis na jedną z ich wersji). Opakowanie bezy w proszku marki Delecta kosztuje ok. 6,10 zł.
Producent: Bakalland
Dodatkowe informacje na stronie: www.delecta.pl
Bezy z musem śmietanowo-rabarbarowym z truskawkami
- 1 opakowanie bezy Delecta
- 125 ml zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 700 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 2 łyżki żelatyny Delecta
- 10 łyżek wody
- 400 ml śmietanki kremówki
Do dekoracji:
- 10 truskawek
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140-150°C (bez termoobiegu). Do wysokiego naczynia wlewamy wodę, wsypujemy zawartość opakowania z mieszanką do wypieku domowego ciasta i miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany. Papier do pieczenia przycinamy do wymiarów blachy z wyposażenia piekarnika i rysujemy 10 okręgów o średnicy około 7-8 cm. Gotową masę rozkładamy równo na narysowanych okręgach. Bezy wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie zasypujemy cukrem i gotujemy około 25 minut, aż całkiem się rozpadnie. Żelatynę rozpuszczamy w 10 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzewamy ją lekko w garnku lub w mikrofali, uważając, aby się nie zagotowała. Żelatynę lekko studzimy, dodajemy 2 łyżki musu rabarbarowego, a gdy to wymieszamy dodajemy żelatynę do pozostałej części musu i dokładnie go miksujemy. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do przestudzonego musu rabarbarowego, a następnie całość delikatnie mieszamy. Upieczone i wystudzone beziki przekładamy kremem, dekorujemy kawałkami truskawek
Więcej inspiracji na stronie: