Boże Narodzenie coraz bliżej. Najwyższy czas pomyśleć o smakołykach na tę specjalną okazję. W tym roku możecie zaskoczyć gości bezą Pavlova w kształcie świątecznego wieńca. Ten efektowny wypiek ozdobi stół, a także oczaruje smakiem i aromatem.
Krucha beza i delikatny krem, którego gładką konsystencję uzyskacie dzięki cukrowi pudrowi Diamant tworzy pyszny duet. Świątecznego charakteru nadają mu dekoracja z żurawiny, plasterków pomarańczy i gałązek rozmarynu. Posypując całość cukrem pudrem w tubie Diamant, stworzycie równomierną, śnieżnobiałą warstewkę, a deser nabierze iście zimowego charakteru.
Świąteczny wieniec bezowy
Składniki:
• 5 białek
• 250 g cukru pudru w kartoniku Diamant
• 1/2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
• 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
• 250 ml śmietany 30%
• 250 g serka mascarpone
• świeża żurawina, połówki plastrów pomarańczy i gałązki rozmarynu do dekoracji
• cukier puder w tubie Diamant do posypania
Wykonanie:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na niej okrąg ok. 20-centymetrowej średnicy. Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać, stopniowo zwiększając obroty do prawie najwyższych. Kiedy białka są już prawie ubite na sztywno, zaczynamy dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Kiedy beza jest już gładka wyłączamy mikser, dodajemy ocet i skrobię – miksujemy do połączenia, dosłownie kilka obrotów. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką i wyciskamy na narysowany na papierze okrąg, tak żeby tworzyła wieniec. Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. Po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę do 120°C. Pieczemy ok. 2 godziny, aż beza stanie się chrupiąca. Śmietanę i mascarpone ubijamy razem, a następnie za pomocą rękawa z ozdobną końcówką wyciskamy na bezę. Dekorujemy żurawiną, pomarańczami i gałązkami rozmarynu. Posypujemy cukrem pudrem w tubie Diamant.