Barszcz biały ze świeżym chrzanem

Przepis z książki KUCHNIA FIT, której autorem jest Konrad Gaca.

SKŁADNIKI:

marchewka, 2 szt.

pietruszka, 1 szt.

cebula, 1 szt.

czosnek, 1 ząbek

świeży chrzan tarty, 2 łyżki

jajka gotowane na twardo, 2 szt.

śmietana 12%, 3 łyżki

masło (bez soli), 1/8 kostki

sok z cytryny, 4 łyżeczki

ziele angielskie, 5 ziaren

liść laurowy

natka pietruszki, 1 łyżka

pieprz, majeranek do smaku

pieprz naturalny

WYKONANIE:

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę i pietruszkę przekroić na pół. Warzywa włożyć do 1 litra wrzącej wody i ugotować do miękkości. Wyjąć cebulę i pietruszkę. Do wywaru dodać posiekany czosnek, utarty chrzan, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy oraz sok z cytryny. Gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, następnie połączyć z masłem i śmietaną. Przyprawić do smaku. Ugotowane jajka pokroić, położyć na talerze, zalać barszczem, posypać natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *