Barman Roku World Class Poland 2016 poleca: ponadczasowe koktajlowe klasyki na karnawał

Tegoroczny karnawał należy do najdłuższych w ostatnich latach i potrwa aż do 28 lutego! Ten czas trzeba i warto wypełnić… np. koktajlowymi klasykami. Polski Barman Roku i jeden z 20 najlepszych barmanów świata World Class 2016 Paweł Rodaszyński poleca proste, klasyczne kompozycje na karnawał oraz przypomina: pij odpowiedzialnie!

Krwawa Mary

World-Class_Bloody-Mary_aranz_minSłynny pikantny koktajl na bazie soku pomidorowego, który zaskarbił sobie miejsce w menu brunchowym i nie tylko!

Składniki:

  • 50 ml Ketel One Vodka
  • 90 ml soku pomidorowego
  • 20 ml wytrawnego sherry
  • 8 kropli tabasco
  • 4 krople sosu Worcestershire
  • 2 szczypty soli
  • Odrobina zmielonego czarnego pieprzu
  • Garnish: sól, pieprz, gałązka selera naciowego

 

Wszystkie składniki koktajlu wraz z kostkami lodu umieść w shakerze lub w słoiku z nakrętką. Zamiast wstrząsać, mieszaj Krwawą Mary przez kołysanie naczyniem. Krawędź wysokiej szklanki zanurz w mieszance soli i grubo zmielonego pieprzu. Wypełnij szklankę kostkami lodu, przelej koktajl przez sitko i ozdób gałązką selera naciowego.

Wskazówka: Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić smak koktajlu, przed jego przygotowaniem umieść w shakerze kilka plasterków żółtej papryki i rozgnieć je.

Negroni

World-Class_Negroni_aranz_minCharakterystyczne, gorzko-słodkie Negroni przeżywa obecnie swój renesans, zarówno w lokalach, jak i w domach, gdzie podawane jest często jako aperitif, najlepiej przed kolacją.

Składniki:

  • 25 ml Tanqueray London Dry Gin
  • 25 ml słodkiego wermutu
  • 25 ml Campari
  • Garnish: skórka z pomarańczy (zest)

 

Wypełnij szklankę kostkami lodu, wlej wszystkie składniki koktajlu i prawie gotowe! Na koniec przy pomocy obieraczki do warzyw zdejmij skórkę z pomarańczy, skręć ją bezpośrednio nad szklanką i ozdób koktajl. Pamiętaj, że zest używamy nie tylko ze względów estetycznych – skręcenie skórki powoduje także uwolnienie olejków aromatycznych.

Espresso Martini

World-Class_Espresso-Martini_aranz_minO tym, że kawa lubi procenty nie trzeba nikogo przekonywać. Daje kopa energetycznego, a odrobina cukru stwarza dodatkową przyjemność dla kubków smakowych.

Składniki:

  • 50 ml Ketel One Vodka
  • 45 ml kawy espresso
  • 15 ml syrop cukrowy
  • Garnish: 2-3 ziarnka kawy

 

Wszystkie składniki koktajlu zmieszaj razem z kostkami lodu w shakerze. Przelej przez sitko do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Ozdób ziarenkami kawy dla kontrastu z jasną pianką na powierzchni koktajlu.

Wskazówki:

Przed przygotowaniem koktajlu umieść filiżankę z espresso na kilka minut w lodówce dla zwiększenia efektu pianki. Syrop cukrowy możesz kupić albo przygotować samodzielnie, rozpuszczając biały cukier we wrzątku w proporcji 1:1 (np. szklanka do szklanki).

 

Paweł Rodaszyński – Barman Roku World Class Poland 2016, jeden z 20 najlepszych barmanów na świecie World Class 2016. Ma 28 lat, z czego ponad 7 spędził za barem. Jest współtwórcą warszawskiego El Koktel, najlepszego baru koktajlowego 2015 w plebiscycie Bar Roku. Tymczasowa praca na studiach przerodziła się w pasję, która przyniosła mu 3. miejsce w World Class Poland 2015 i wreszcie bilet na zawody World Class Competition 2016. Razem ze wspólnikiem, Mateuszem Szuchnikiem, został doceniony w zestawieniu 50 najbardziej kreatywnych w biznesie 2016 wg magazynu Brief.

Dodatkowe informacje na temat World Class

World Class Poland – Facebook Fan Page: www.facebook.com/worldclasspoland

Strona World Class Competition: www.definitivedrinkingguide.com

Światowy klub World Class www.theworldclassclub.com

 

DIAGEO

Producent i dystrybutor jednych z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, z kategorii alkoholi mocnych, win i piw. Firma posiada m.in. takie marki jak: whisky Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan’s, Windsor, wódki Smirnoff, Cîroc i Ketel One, a także Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray i Guinness. Diageo to międzynarodowa firma, prowadząca sprzedaż w ponad 180 krajach na całym świecie.

Firma jest notowana na giełdach w Nowym Jorku (DEO) i Londynie (DGE). Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek, wyników biznesowych można znaleźć na www.Diageo.com. Dodatkowe wiadomości na temat odpowiedzialnego picia alkoholu, różne narzędzia oraz informacje o inicjatywach związanych z tym tematem dostępne są na www.DrinkIQ.com i www.pijrozwaznie.pl.

Diageo Reserve

Diageo Reserve to dział Diageo, skupiający wielokrotnie nagradzane, luksusowe portfolio wyśmienitych alkoholi, wyróżniających się wyjątkową tradycją, kunsztem i innowacjami. Kolekcja Diageo Reserve obejmuje takie marki, jak: wódki Cîroc i Ketel One, gin Tanqueray No. TEN i Tanqueray London Dry, whisky Johnnie Walker Blue Label, Scotch Whisky Platinum Label i Gold Label, Haig Club, a także Tequila Don Julio, rum Zacapa, Bulleit Bourbon, Talisker, single malt Mortlach i Singleton. Diageo Reserve promuje odpowiedzialne spożywanie alkoholu, a motto firmy brzmi: „Ciesz się życiem, każdego dnia, w każdym miejscu”.

DIAGEO RESERVE WORLD CLASS

Program Diageo Reserve WORLD CLASS rozwija najlepsze doświadczenia i kulturę spożywania koktajli na całym świecie. To największa, luksusowa i najbardziej wiarygodna wizytówka w branży. Odkrywa kolejną generację barmańskich talentów, które ustanawiają najnowsze trendy miksologii i popularyzuje je w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”. Od pierwszej edycji zawodów World Class w 2009 roku już ponad 250 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji w dziedzinie miksologii. Dzięki współpracy z największymi ekspertami, mediami oraz partnerami projektu, marka Diageo Reserve WORLD CLASS jest powszechnie uznawana wśród barmanów i klientów jako znak wyrafinowania i wyróżnienia międzynarodowej kultury spożywania najlepszych alkoholi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *