Nieodzowne w codziennej diecie suszone owoce i orzechy, w okresie bożonarodzeniowym to must have. Specjalizująca się w bakaliach firma Helio podpowiada, po które z nich warto przy tej okazji sięgnąć oraz pokazuje, jakie smakołyki można z nich wyczarować.
Dodawanie bakalii do przeróżnych świątecznych specjałów to element długowiecznej tradycji. Ich obecność na stole miała bowiem zapewnić zdrowie i dobrobyt na cały kolejny rok. Dziś w tego typu wróżby nikt już nie wierzy, ale wszyscy z przyjemnością sięgają po przysmaki z dodatkiem orzechów i maku czy aromatyczny kompot z suszu.
Świąteczny niezbędnik
Przygotowywanie różnego rodzaju makowych wypieków, a także łazanek czy kutii ułatwi i skróci gotowa masa Helio. Wytwarzana jest ona według sprawdzonej, tradycyjnej receptury z najwyższej jakości surowców (w tym maku, rodzynek i skórki pomarańczowej). W jej składzie nie ma natomiast glutenu (potwierdza to znak „Przekreślonego Kłosa”), konserwantów ani oleju palmowego.
W kontekście świąt warto wspomnieć także o bakaliach z linii Helio Natura. Znajdziemy wśród nich m.in. morele i śliwki suszone bez konserwantów, które wyróżniają się naturalnie ciemnym kolorem, bo nie zawierają dwutlenku siarki. Będą one idealnym dodatkiem zarówno do ciast, jak dań wytrawnych. W tej samej roli doskonale sprawdzi się też żurawina suszona Helio Natura, która może posłużyć również jako apetyczna dekoracja dla bożonarodzeniowych wypieków.
Podczas przygotowywania świątecznych przysmaków przydadzą się także orzechy włoskie marki Helio, pochodzące z upraw ekologicznych oraz prażone orzechy laskowe bez dodatku soli i tłuszczu. Te ostatnie nadadzą potrawom niepowtarzalny smak i doskonałą chrupkość. Będą też świetnym upominkiem dla ukochanej osoby – według tradycji, podarowanie bliskiej osobie w święta owoców krzewu leszczyny, czyli orzechów laskowych stanowiło wyraz miłości.
Jako baza dla wigilijnego kompotu z suszu bardzo dobrze sprawdzi się mieszanka suszonych owoców Helio, skomponowana z gruszek, śliwek, jabłek, moreli i daktyli. Przyrządzony z nich aromatyczny napój idealnie podkreśli smak świątecznych potraw, a także wspomoże ich trawienie.
Masa inspiracji
Jeśli ktoś szuka pomysłów na bożonarodzeniowe przysmaki, to powinien zajrzeć na kanał Helio – Bakaliowe Klimaty na YouTube. Jest on pełen kulinarnych inspiracji na nadchodzące święta. Można tam zobaczyć jak w szybki i prosty sposób przyrządzić trufle z masy makowej Helio, tort makowy lub jedyną w swoim rodzaju choinkę makową, która będzie efektowną ozdobą stołu i z pewnością zachwyci wszystkich domowników oraz gości.