Jesienne dania wcale nie muszą być nudne ani ciężkie. Przygotowując tygodniowe menu warto zainspirować się potrawami z innych części świata, które nie tylko wprowadzą nowe akcenty do naszej kuchni, ale też pokazują ciekawe sposoby na wykorzystanie znanych nam produktów. Jak połączyć zagraniczną kulturę z polskimi smakami? Wystarczy wykorzystać zasoby domowej spiżarni i sięgnąć po odpowiednią kompozycję ziół i przypraw – przekonuje Szef Kuchni marki Kamis – Maciej Wawryniuk.
Prosto i smacznie
Ostatnie lata wskazują na coraz większe zainteresowanie Polaków gotowaniem, składnikami wykorzystywanymi w kuchni, a także fascynację zagranicznymi kuchniami. Wiele osób na początku obawia się gotowania nieznanych potraw, ale po pierwszej próbie uświadamiają sobie, jakie to proste. Stąd już krótka droga do eksperymentowania i łączenia smaków tradycyjnych z tymi, które dopiero poznajemy. Bardzo ciekawą formą „zabawy” w kuchni jest zestawianie przetworów ze świeżymi produktami. Dzięki odpowiedniej kompozycji prostych składników, ziół i przypraw można uzyskać niepowtarzalny smak i na chwilę przenieść się w egzotyczne miejsca. Inspiracji na niebanalne połączenia smaków poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie Mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak, jak edukatorom Banków Żywności, podpowiada, jak odmienić smak codziennych potraw.
Sos meksykański
Składniki
- • 6 szt. papryki (różne kolory)
- • 2 czerwone cebule
- • 6 pomidorów
- • 2 łyżki cukru
- • 100ml octu winnego z czerwonego wina KAMIS
- • 1 łyżka czosnku w płatkach KAMIS
- • 1 łyżeczka mielonego kminku KAMIS
- • ½ łyżeczki cynamonu KAMIS
- • 1 łyżeczka chili KAMIS
- • Pieprz czarny mielony KAMIS
- • Sól morska w młynku KAMIS
Sposób przygotowania
Pokrojone w grubą kostkę cebule podsmaż na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę (2cm) i smaż razem około 5 minut. Dodaj obrane ze skóry pokrojone pomidory, cukier, przyprawy i duś razem około 10 minut. Pod koniec dodaj ocet, dopraw do smaku solą
i pieprzem. Gorący sos włóż do wyparzonych słoików. Zakręć i wstaw do piekarnika. Pasteryzuj około 20 minut w temperaturze 130°C. Po wyjęciu ustaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Dobra rada: Sos meksykański warto zachować na zimowy czas. Jest idealny do przygotowania meksykańskich, pikantnych, rozgrzewających dań takich jak: chili con carne, burritos, quesadillas. Może być również wykorzystany jako sos do dań z mięsa i drobiu.
Składniki
- • 500g mielonej wołowiny
- • 4 bułki do hamburgerów
- • 1 słoiczek sałatki warzywnej
- • 3 łyżki majonezu
- • 1 łyżka musztardy sarepskiej KAMIS
- • 1 łyżka ketchupu łagodnego KAMIS
- • ½ łyżeczki curry KAMIS
- • 1 opakowanie przyprawy Grill klasyczny KAMIS
Sposób przygotowania
Przyprawę Grill klasyczny wymieszaj z mieloną wołowiną i odstaw na 20 minut. Formuj okrągłe steki o grubości 1,5 cm i średnicy 8 cm. Steki grilluj lub smaż na ryflowanej patelni po 5-6 minut na każdej ze stron. Majonez, musztardę oraz ketchup dokładnie wymieszaj z curry. Steki podawaj w przekrojonych, opieczonych na patelni bułkach z dodatkiem sosu i sałatki warzywnej.
Dobra rada: Zamiast wołowiny możesz użyć panierowanych, usmażonych plastrów mortadeli.
Składniki
- • 1kg białej kapusty
- • 0,5kg ogórków
- • 1 papryka
- • 2 marchewki
- • 2 cebule
- • 1 por
- • 3 łyżki cukru
- • 1½ łyżki soli
- • 150ml oleju
- • 2 łyżki musztardy sarepskiej KAMIS
- • 100ml octu winnego z białego wina KAMIS
- • 5 liści laurowych KAMIS
- • 10 szt. ziela angielskiego KAMIS
- • 1 łyżka gorczycy KAMIS
- • 2 łyżeczki estragonu KAMIS
- • Pieprz czarny w młynku KAMIS
Sposób przygotowania
Kapustę poszatkuj, dodaj pokrojone w plasterki ogórki, pokrojoną w paski paprykę, startą na tarce marchew, pokrojone w piórka cebule i por. Do warzyw dodaj sól, estragon, musztardę i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw. Ocet zagotuj z olejem, cukrem, liśćmi laurowymi, gorczycą, zielem angielskim. Wystudź, dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj. Sałatkę układaj w wyparzonych słoikach. Zakręć, wstaw do piekarnika i pasteryzuj około 30 minut
w temperaturze 130°C. Po wyjęciu ustaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj
w chłodnym i ciemnym miejscu.
Dobra rada: Do przygotowania przetworów nie używaj aluminiowych naczyń, z których podczas gotowania mogą uwalniać się do potraw toksyczne związki. Zalecamy używanie noży i tarek wyłącznie ze stali nierdzewnej.
Składniki
- • 500g mielonego mięsa wołowo – wieprzowego
- • 1 opakowanie pszennych tortilli
- • 100g sera żółtego
- • olej
- • 1 słoik sosu meksykańskiego
- • 1 łyżka liści kolendry KAMIS
- • Sól morska w młynku KAMIS
Sposób przygotowania
Mięso podsmaż na patelni, dodaj sos meksykański i duś przez kilka minut. Dodaj kolendrę, dopraw do smaku solą (możesz dodać małą puszkę czerwonej fasoli). Tortille skrop wodą, podgrzej przez chwilę na patelni. Na każdej ułóż farsz i posyp startym żółtym serem. Następnie zawiń. Ułóż na patelni ryflowanej, przyciśnij i zapiekaj z obydwu stron przez około 2 minuty.
Dobra rada: Swoje burrito możesz urozmaicić ulubionymi dodatkami: fasolą czerwoną, kukurydzą. Aby była jeszcze pożywniejsza możesz dodać ryż, a nawet kasze.
Te i więcej przepisów znajdziesz na stronie www.kamis.pl/kulinarnie-mocni
Smacznego!
O programie „Kulinarnie Mocni”
To społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających
z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa oraz wszystkich uczestników warsztatów lokalnych. Celem akcji jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego
i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak, niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół. Akcja wpisuje się również w trend niemarnowania żywności i ideę włączania społecznego. Dzięki wiedzy zdobytej na warsztatach osoby korzystające z Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej mogą cieszyć się pysznymi i pełnowartościowymi posiłkami nie nadwyrężając domowego budżetu. Wystarczy szczypta kreatywności i zaangażowania.