Jeśli brak Ci pomysłów na codzienne kanapki, koniecznie wypróbuj tych z super dodatkami – przetworami z sezonowych warzyw i owoców. Dzięki nim śniadania i kolacje nabiorą zdrowych rumieńców pełnych witamin. Wystarczy uruchomić swoją wyobraźnię, wykorzystać zasoby swojej spiżarni i przygotować pomysłowe kanapki o zaskakującym smaku, dzięki odpowiedniej kompozycji prostych składników, ziół i przypraw – przekonują edukatorzy Banków Żywności w projekcie „Kulinarnie Mocni”.
Dodaj szczyptę wyobraźni
Ogórki kwaszone, papryka w occie, a może marynowane pomidory? Sezonowe pyszności ze słoika są doskonałym dodatkiem dla popularnych kanapek z wędliną i żółtym serem. Nie tylko pysznie smakują, ale stanowią także źródło cennych witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomysłów na to, jak odmienić kanapkowy świat jest całe mnóstwo. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i od tego co akurat mamy w spiżarni. Przeszukaj więc swoją piwniczkę, wyjmij przetwory domowej roboty, poeksperymentuj ze smakami, dopraw aromatycznymi przyprawami i przełam kulinarną niemoc, która od czasu do czasu zagląda do naszej kuchni.
Wykwintne kanapki
-
1 puszka pasztetu
-
1 duża bagietka
-
2 łyżki masła
-
100g dyni w occie
-
100g pikantnych ogórków
-
100g marynowanych grzybów
-
1 łyżka miodu
-
1 łyżeczka estragonu np. marki Kamis
-
1 łyżeczka musztardy francuskiej np. marki Kamis
Sposób przygotowania
Bagietkę pokrój na kromki, posmaruj masłem, opiecz w piekarniku lub zrumień na patelni. Pikle pokrój w drobną kostkę, dodaj miód, musztardę francuską, estragon i wymieszaj. Przygotowane grzanki posmaruj pasztetem, na każdą ułóż pikle.
Konfitura z dyni
-
1kg oczyszczonej dyni
-
200ml wody
-
300g cukru
-
3 duże pomarańcze
-
2 łyżeczki mielonego imbiru np. marki Kamis
-
1 łyżeczka cynamonu np. marki Kamis
Sposób przygotowania
Pokrojoną w kostkę dynię podlej wodą i duś na wolnym ogniu przez około 30 minut. Dodaj cukier, cząstki pomarańczy, imbir oraz cynamon. Gotuj wszystko do momentu, aż konfitura zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków. Zakręć je, odstaw do wystudzenia do góry dnem i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Dobra rada: Podczas gotowania dyni sprawdzaj jej gęstość, wykładając łyżeczkę konfitury na talerz. Dynia w konfiturze powinna być szklista i miękka, ale nie może się rozpadać. Jej konsystencja jest wtedy idealna.
Te i więcej przepisów znajdziesz na stronie www.kamis.pl/kulinarnie-mocni
Smacznego!
O programie „Kulinarnie Mocni”
To społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających
z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa oraz wszystkich uczestników warsztatów lokalnych. Celem akcji jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego
i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak, niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół. Akcja wpisuje się również w trend niemarnowania żywności i ideę włączania społecznego. Dzięki wiedzy zdobytej na warsztatach osoby korzystające z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa mogą cieszyć się pysznymi i pełnowartościowymi posiłkami nie nadwyrężając domowego budżetu. Wystarczy szczypta kreatywności i zaangażowania.