Składniki:
- 5 jaj
- 250 g masło
- 250 g cukier
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- 300 g mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g płatków czekoladowych
- 200 ml likieru jajecznego np. Advocaat Dalkowski
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Białka z solą ubić na sztywną pianę. Masło wraz cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Do tak przygotowanej masy dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zamieszać. Wlać likier, dodać płatki czekoladowe i wszystko zamieszczać ponownie. Na końcu dodać ubite białka, delikatnie zamieszczać i przełożyć do foremki.
Piec w temperaturze 180*C przez około 60 minut.
Babkę można podać w polewie czekoladowej lub bez żadnych dodatków.
Smacznego!