Babka z likierem jajecznym

Składniki:

  • 5 jaj
  • 250 g masło
  • 250 g cukier
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 300 g mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g płatków czekoladowych
  • 200 ml likieru jajecznego np. Advocaat Dalkowski
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Białka z solą ubić na sztywną pianę. Masło wraz cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Do tak przygotowanej masy dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zamieszać. Wlać likier, dodać płatki czekoladowe i wszystko zamieszczać ponownie. Na końcu dodać ubite białka, delikatnie zamieszczać i przełożyć do foremki.

Piec w temperaturze 180*C przez około 60 minut.

Babkę można podać w polewie czekoladowej lub bez żadnych dodatków.

Smacznego!

imag3893-1

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *