Babeczki pomarańczowo-migdałowe z makiem i polewą

Na weekendowe spotkania w gronie najbliższych marka DIAMANT proponujemy przygotowanie smakowitych babeczek. Babeczki możecie łatwo udekorować cukrem do polew tejże marki, dzięki któremu możecie stworzyć własne, babeczkowe wariacje z elastyczną, śnieżnobiałą polewą, którą przygotujecie w zaledwie kilka minut!

Babeczki pomarańczowo-migdałowe z makiem i polewą

Składniki na babeczki:

  • 80g Cukru drobnego DIAMANT
  • 1 pomarańcza
  • 100g mielonych migdałów
  • 30g maku niebieskiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Składniki na polewę:

  • 100g Cukru do polew DIAMANT
  • 10ml zimnej wody

Przygotowanie:

Obraną ze skórki pomarańczę gotować przez około 30 minut w wodzie. Następnie opłukać, wystudzić, rozciąć i wyciągnąć pestki. Całość zmiksować na gładką pulpę. 4 większe lub 6 mniejszych żaroodpornych foremek do babeczek natłuścić, spody wyłożyć krążkami papieru do pieczenia. Ramekiny umieścić w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym, wypełnionym gorącą wodą do połowy wysokości foremek. W misce wymieszać mielone migdały z cukrem drobnym DIAMANT, proszkiem do pieczenia i makiem. Jajka lekko ubić i razem z pulpą pomarańczową i połączyć z suchymi składnikami. Masę rozłożyć do foremek, wierzch wygładzić, foremki przykryć arkuszem natłuszczonego papieru do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 180°C. Wyciągnąć blaszkę, odstawić na 5 minut, po czym wyciągnąć babeczki, odwracając foremki. Ściągnąć papier do pieczenia z babeczek i przygotować polewę: cukier do polew DIAMANT połączyć z wodą. Śnieżnobiałą polewą ozdobić babeczki.

NOWOŚĆ marki DIAMANT – CUKIER DO POLEW-  łatwy sposób na idealną polewę!

  • 250 g Cukru do polew połącz z 25 ml zimnej wody, a łatwo i szybko przygotujesz lukier na miarę szefa kuchni!
  • Śnieżnobiała
  • Elastyczna
  • Gładka
  • Nie kruszy się i nie pęka
  • Ładnie przylega do powierzchni zdobionych wypieków
  • Naturalna, bez dodatku sztucznych barwników, aromatów i konserwantów
  • Zachęca do samodzielnego tworzenia naturalnych kolorowych polew przez dodanie np. soku z jagód, szpinaku, kurkumy a także smakowych polew:
    z dodatkiem soku z cytrusów czy wiórków kokosowych

Cena/Pojemność: 1,99 zł/250 g

Babeczki_DIAMANT

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *