Babeczka serowo-ziemniaczana z franckami po śląsku

Składniki (kilka porcji, im większy apetyt tym mniej do podziału):

  • 1 paczka tradycyjnych śląskich kiełbasek, czyli surowe, wędzone „Frankfurterki” marki Berger
  • około 1,5 kg ziemniaków (jakaś mączna odmiana BC)
  • 150 g surowego, wędzonego boczku bez skóry
  • ½ kg sera białego średnio tłustego lub tłustego
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 500 g śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (jak ktoś ma dostęp do świeżego to będzie jeszcze aromatyczniej)
  • 2 gałązki koperku
  • gęsty ocet/sos balsamiczny
  • świeżo mielony pieprz, sól

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie (powinny być bardzo miękkie). Kiełbaski pokroić na małe kawałki i podsmażyć. Nie potrzeba dodawać tłuszczu, powinien wystarczyć ten, który się wytopi z kiełbasek. Cebule pokroić na drobne kostki, posolić, popieprzyć
i dusić w maśle pod przykryciem kilka minut do miękkości. Boczek pokroić w kostkę
i podsmażyć na patelni, aż wytopi się większość tłuszczu. Do ziemniaków wrzucić duszone cebule i boczek razem z tłuszczem. Wszystko powinno być ciepłe. Następnie dodać biały ser, czosnek niedźwiedzi i śmietanę/jogurt. Całość pomieszać i utłuc ubijakiem do ziemniaków.

Na koniec możemy uformować na talerzu walec z tak przygotowanych ziemniaków, położyć na wierzchu usmażone kiełbaski, posypać koperkiem i polać odrobiną sosu balsamicznego.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *