Azjatycki akcent w karnawałowym menu

Mamy karnawał, a więc czas zabaw i spotkań w gronie znajomych czy rodziny. Biesiadowanie wymaga jednak odpowiedniej oprawy, w tym menu złożonego z szybkich w przygotowaniu przekąsek „na raz”.

Ciekawą alternatywę dla oklepanych koreczków czy sakiewek z ciasta francuskiego stanowią wegańskie spring rollsy. Nikt nie oprze się chrupiącym warzywom z pieczonym tofu, zawiniętym w papier ryżowy, podawanym z orzechowym dipem. Takie kolorowe zawijańce nie tylko pięknie się prezentują, ale i obłędnie smakują.

Wegańskie spring rollsy

Składniki:

  • 1 woreczek mieszanki Toscana mix marki Eisberg
  • papier ryżowy
  • pół główki czerwonej kapusty
  • ogórek
  • 2 marchewki
  • papryka czerwona
  • listki mięty
  • 200 g tofu
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki

Dip:

  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • woda

Wykonanie:
Sos sojowy, czosnek, starty imbir oraz paprykę słodką i ostrą wymieszać, robiąc marynatę. Obtoczyć w niej pokrojone na słupki tofu i posypać sezamem. Piec w temperaturze 220°C przez 15 min. Warzywa pokroić na wąskie paseczki, nie dłuższe niż połowa placka ryżowego. Papier ryżowy moczyć pojedynczo w zimnej wodzie przez 2 sekundy, aby stał się plastyczny. Mokry krążek położyć na drewnianej desce. Na środku papieru umieścić porcję warzyw oraz tofu i zawijać zaginając brzegi do środka. Powstałe w ten sposób rollsy można przeciąć na pół eksponując kolorowy środek. Serwować z dipem z masła orzechowego, sosu sojowego i wody (wodę dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanej gęstości).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *