Mamy karnawał, a więc czas zabaw i spotkań w gronie znajomych czy rodziny. Biesiadowanie wymaga jednak odpowiedniej oprawy, w tym menu złożonego z szybkich w przygotowaniu przekąsek „na raz”.
Ciekawą alternatywę dla oklepanych koreczków czy sakiewek z ciasta francuskiego stanowią wegańskie spring rollsy. Nikt nie oprze się chrupiącym warzywom z pieczonym tofu, zawiniętym w papier ryżowy, podawanym z orzechowym dipem. Takie kolorowe zawijańce nie tylko pięknie się prezentują, ale i obłędnie smakują.
Wegańskie spring rollsy
Składniki:
- 1 woreczek mieszanki Toscana mix marki Eisberg
- papier ryżowy
- pół główki czerwonej kapusty
- ogórek
- 2 marchewki
- papryka czerwona
- listki mięty
- 200 g tofu
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki sosu sojowego
- ząbek czosnku
- łyżeczka startego imbiru
- po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
Dip:
- 6 łyżek masła orzechowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- woda
Wykonanie:
Sos sojowy, czosnek, starty imbir oraz paprykę słodką i ostrą wymieszać, robiąc marynatę. Obtoczyć w niej pokrojone na słupki tofu i posypać sezamem. Piec w temperaturze 220°C przez 15 min. Warzywa pokroić na wąskie paseczki, nie dłuższe niż połowa placka ryżowego. Papier ryżowy moczyć pojedynczo w zimnej wodzie przez 2 sekundy, aby stał się plastyczny. Mokry krążek położyć na drewnianej desce. Na środku papieru umieścić porcję warzyw oraz tofu i zawijać zaginając brzegi do środka. Powstałe w ten sposób rollsy można przeciąć na pół eksponując kolorowy środek. Serwować z dipem z masła orzechowego, sosu sojowego i wody (wodę dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanej gęstości).