„Pyszna książka kulinarna” to zbiór autorskich pomysłów Beaty Pawlikowskiej na zdrowe i szybkie dania, znane z serii książeczek „Szczęśliwe garnki” i zbiorczego wydania „Szczęśliwe garnki EXTRA”. Podróżniczka po raz kolejny dzieli się wybranymi, ulubionymi przepisami w sam raz na cztery pory roku, Boże Narodzenie, Wielkanoc, chleb i ciastka. Tytuł ukazał się 15 marca nakładem Edipresse Książki.
Beata Pawlikowska znana jest nie tylko ze swoich podróży dookoła świata, ale także z zamiłowania do zdrowego odżywiania. Gotuje tylko z naturalnych, nieprzetworzonych produktów, takich jak świeże warzywa, kasze, zioła, owoce i przyprawy. Z jej prostych i szybkich przepisów powstaje jedzenie, które karmi nie tylko ciało, ale i duszę. Autorka inspirację czerpie ze starożytnej chińskiej filozofii pięciu przemian.
W „Pysznej książce kulinarnej” Beata Pawlikowska umieściła ponad 90 ulubionych przepisów. Dzięki temu wydaniu, miłośnicy zdrowego odżywiania będą mieli kolejną okazję spróbować specjałów znanej podróżniczki.
Beata Pawlikowska udowadnia, że dania na Boże Narodzenie i Wielkanoc wcale nie muszą być tłuste i ciężkostrawne. Na wigilijnym stole warto postawić zupę z zielonego groszku z kaszą i cukinią czy kapustę z czerwoną fasolą i orzechami, natomiast wielkanocne śniadanie to okazja do spróbowania soczewicy z brukselką i groszkiem czy jaglanki z marchewką i daktylami. Nie zabrakło także przepisów na ciastka, które można przygotować bez cukru, białej mąki i innych przetworzonych produktów. Algonkińskie ciastka z orzechami pecan, malinowe ciastka Apaczów czy poziomkowe ciastka jaskiniowców z pewnością świetnie sprawdzą się jako zdrowy deser. Beata Pawlikowska udowadnia też, że samodzielne upieczenie prawdziwego chleba jest wbrew pozorom proste. Dzieli się przepisami na naturalny zakwas oraz na różnorodne chleby: jęczmienny z cebulą i ziołami czy jaglano-migdałowy.
Autorka „Pysznej książki kulinarnej” podkreśla, że warto gotować w zgodzie ze zmieniającymi się porami roku i korzystać z sezonowych, lokalnych składników. Wiosną pojawia się zielony groszek, który można przyrządzić z ziemniakami i orzechami pecan czy z młodymi ziemniakami i koperkiem. Latem warto korzystać z fasolki szparagowej, z której powstanie pyszna zupa jarzynową z kaszą. Jesienią można rozgrzewać się fasolą z kminkiem i brokułami, zupą paprykową z soczewicą czy dynią z pomarańczami i dzikim ryżem. Natomiast na zimę, kiedy trawienie przebiega wolniej i cały organizm odpoczywa, Beata Pawlikowska proponuje gulasz z warzyw z fasolą i ciecierzycą oraz brukselkę z ziemniakami i cząbrem.
Wszystkie przepisy opatrzone są listą niezbędnych składników oraz opisem przygotowania krok po kroku. Dzięki temu z przygotowaniem potraw poradzą sobie wprawieni miłośnicy gotowania, jak i początkujący adepci sztuki kulinarnej. Całość zilustrowana jest autorskimi, barwnymi zdjęciami Beaty Pawlikowskiej z propozycją podania potrawy.
O autorce:
Beata Pawlikowska – pisarka, podróżniczka, dziennikarka. Łowca prawdy, przygód i fotografii. Podróżuje do najbardziej egzotycznych miejsc na całym świecie. Autorka reportaży, felietonów oraz kilkudziesięciu książek podróżniczych i poradników, które ilustruje własnymi zdjęciami i rysunkami. Od lat doradza swoim fanom, jak aktywnie i zdrowo żyć, być odważnym i myśleć pozytywnie.
Dane wydawnicze:
Autor: Beata Pawlikowska, tytuł: „Pyszna książka kulinarna”, Edipresse Książki, ISBN 9788379457250, cena: 44,90 zł, oprawa: twarda, format: 195 mm x 256 mm, liczba stron: 224, data premiery: 15 marca 2017 r.
Nakładem Edipresse Książki ukazały się również m.in. następujące tytuły autorstwa Beaty Pawlikowskiej: seria szczęściu książek „Szczęśliwe garnki” z przepisami na wiosnę, lato, jesień, zimę, święta i ciastka, wydanie zbiorcze „Szczęśliwe garnki EXTRA”, a także „Kasza jaglana” oraz „Soki i koktajle świata”.
O Edipresse Książki:
Edipresse Książki to wydawnictwo w grupie Edipresse Polska.
W ofercie znajdują się książki o tematyce poradnikowej, biografie, powieści obyczajowe, kulinaria, a także publikacje podróżnicze i fotograficzne. Autorzy wydawnictwa to poczytni i cenieni pisarze, znane osobistości i popularne gwiazdy: Beata Pawlikowska, Hanna Bakuła, dr Krzysztof Gojdź, Magda Gessler, Anna Jurksztowicz, Michel Moran, Marcin Kydryński, Jacek Bonecki, Robert Biedroń, Mariola Bojarska-Ferenc, Stephenie Meyer, Ewa Chodakowska, Dorota Wellman i inni.
Ofertę książkową dopełniają produkty art.&pap, w tym kalendarze, puzzle i gry planszowe.
Fundacja Przyjaciółka powstała w 2000 roku. Pomaga przede wszystkim dzieciom wychowującym się poza naturalną rodziną, promuje rodzicielstwo zastępcze, a także wspiera podopiecznych świetlic środowiskowych oraz leczenie i rehabilitację dzieci chorych i niepełnosprawnych. Przez 15 lat Fundacja pomogła ponad 17 tysiącom dzieci. Ta pomoc jest często długofalowa, objęła dofinansowaniem leczenie i rehabilitację ponad 750 dzieci, niektóre z nich są w programie ponad 10 lat. Fundacja Przyjaciółka przyznaje również stypendia na działania edukacyjne i rozwojowe dla dzieci z domów dziecka i rodzin zastępczych. Jest również członkiem Koalicji na Rzecz Rodzinnej Opieki Zastępczej i Forum Darczyńców w Polsce. Fundacja Przyjaciółka to przede wszystkim ludzie którym pomagamy, ale bez pomocy innych możemy niewiele. Dlatego każdy może pomagać z nami! Co możesz zrobić:
-
namówić swoją firmę do współpracy z nami,
-
przekazać nam 1% swojego podatku wpisując do zeznania podatkowego naszą nazwę i numer KRS 0000074781,
-
pomóc nam finansowo przekazując darowiznę na konto w mBank, PL72 1140 1010 0000 5494 1000 1001.