Autorskie przepisy Beaty Pawlikowskiej w nowej odsłonie

Pyszna książka kulinarna” to zbiór autorskich pomysłów Beaty Pawlikowskiej na zdrowe i szybkie dania, znane z serii książeczek „Szczęśliwe garnki” i zbiorczego wydania „Szczęśliwe garnki EXTRA”. Podróżniczka po raz kolejny dzieli się wybranymi, ulubionymi przepisami w sam raz na cztery pory roku, Boże Narodzenie, Wielkanoc, chleb i ciastka. Tytuł ukazał się 15 marca nakładem Edipresse Książki.

Beata Pawlikowska znana jest nie tylko ze swoich podróży dookoła świata, ale także z zamiłowania do zdrowego odżywiania. Gotuje tylko z naturalnych, nieprzetworzonych produktów, takich jak świeże warzywa, kasze, zioła, owoce i przyprawy. Z jej prostych i szybkich przepisów powstaje jedzenie, które karmi nie tylko ciało, ale i duszę. Autorka inspirację czerpie ze starożytnej chińskiej filozofii pięciu przemian.

W „Pysznej książce kulinarnej” Beata Pawlikowska umieściła ponad 90 ulubionych przepisów. Dzięki temu wydaniu, miłośnicy zdrowego odżywiania będą mieli kolejną okazję spróbować specjałów znanej podróżniczki.

B Pawlikowska_Pyszna ksiazka kulinarna_okladka_3D_smallBeata Pawlikowska udowadnia, że dania na Boże Narodzenie i Wielkanoc wcale nie muszą być tłuste i ciężkostrawne. Na wigilijnym stole warto postawić zupę z zielonego groszku z kaszą i cukinią czy kapustę z czerwoną fasolą i orzechami, natomiast wielkanocne śniadanie to okazja do spróbowania soczewicy z brukselką i groszkiem czy jaglanki z marchewką i daktylami. Nie zabrakło także przepisów na ciastka, które można przygotować bez cukru, białej mąki i innych przetworzonych produktów. Algonkińskie ciastka z orzechami pecan, malinowe ciastka Apaczów czy poziomkowe ciastka jaskiniowców z pewnością świetnie sprawdzą się jako zdrowy deser. Beata Pawlikowska udowadnia też, że samodzielne upieczenie prawdziwego chleba jest wbrew pozorom proste. Dzieli się przepisami na naturalny zakwas oraz na różnorodne chleby: jęczmienny z cebulą i ziołami czy jaglano-migdałowy.

Autorka „Pysznej książki kulinarnej” podkreśla, że warto gotować w zgodzie ze zmieniającymi się porami roku i korzystać z sezonowych, lokalnych składników. Wiosną pojawia się zielony groszek, który można przyrządzić z ziemniakami i orzechami pecan czy z młodymi ziemniakami i koperkiem. Latem warto korzystać z fasolki szparagowej, z której powstanie pyszna zupa jarzynową z kaszą. Jesienią można rozgrzewać się fasolą z kminkiem i brokułami, zupą paprykową z soczewicą czy dynią z pomarańczami i dzikim ryżem. Natomiast na zimę, kiedy trawienie przebiega wolniej i cały organizm odpoczywa, Beata Pawlikowska proponuje gulasz z warzyw z fasolą i ciecierzycą oraz brukselkę z ziemniakami i cząbrem.

Wszystkie przepisy opatrzone są listą niezbędnych składników oraz opisem przygotowania krok po kroku. Dzięki temu z przygotowaniem potraw poradzą sobie wprawieni miłośnicy gotowania, jak i początkujący adepci sztuki kulinarnej. Całość zilustrowana jest autorskimi, barwnymi zdjęciami Beaty Pawlikowskiej z propozycją podania potrawy.

O autorce:

Beata Pawlikowska pisarka, podróżniczka, dziennikarka. Łowca prawdy, przygód i fotografii. Podróżuje do najbardziej egzotycznych miejsc na całym świecie. Autorka reportaży, felietonów oraz kilkudziesięciu książek podróżniczych i poradników, które ilustruje własnymi zdjęciami i rysunkami. Od lat doradza swoim fanom, jak aktywnie i zdrowo żyć, być odważnym i myśleć pozytywnie.

Dane wydawnicze:

Autor: Beata Pawlikowska, tytuł:Pyszna książka kulinarna”, Edipresse Książki, ISBN 9788379457250, cena: 44,90 zł, oprawa: twarda, format: 195 mm x 256 mm, liczba stron: 224, data premiery: 15 marca 2017 r.

Nakładem Edipresse Książki ukazały się również m.in. następujące tytuły autorstwa Beaty Pawlikowskiej: seria szczęściu książek „Szczęśliwe garnki” z przepisami na wiosnę, lato, jesień, zimę, święta i ciastka, wydanie zbiorcze „Szczęśliwe garnki EXTRA”, a także „Kasza jaglana” oraz „Soki i koktajle świata”.

O Edipresse Książki:

Edipresse Książki to wydawnictwo w grupie Edipresse Polska.

W ofercie znajdują się książki o tematyce poradnikowej, biografie, powieści obyczajowe, kulinaria, a także publikacje podróżnicze i fotograficzne. Autorzy wydawnictwa to poczytni i cenieni pisarze, znane osobistości i popularne gwiazdy: Beata Pawlikowska, Hanna Bakuła, dr Krzysztof Gojdź, Magda Gessler, Anna Jurksztowicz, Michel Moran, Marcin Kydryński, Jacek Bonecki, Robert Biedroń, Mariola Bojarska-Ferenc, Stephenie Meyer, Ewa Chodakowska, Dorota Wellman i inni.

Ofertę książkową dopełniają produkty art.&pap, w tym kalendarze, puzzle i gry planszowe.

Fundacja Przyjaciółka powstała w 2000 roku. Pomaga przede wszystkim dzieciom wychowującym się poza naturalną rodziną, promuje rodzicielstwo zastępcze, a także wspiera podopiecznych świetlic środowiskowych oraz leczenie i rehabilitację dzieci chorych i niepełnosprawnych. Przez 15 lat Fundacja pomogła ponad 17 tysiącom dzieci. Ta pomoc jest często długofalowa, objęła dofinansowaniem leczenie i rehabilitację ponad 750 dzieci, niektóre z nich są w programie ponad 10 lat. Fundacja Przyjaciółka przyznaje również stypendia na działania edukacyjne i rozwojowe dla dzieci z domów dziecka i rodzin zastępczych. Jest również członkiem Koalicji na Rzecz Rodzinnej Opieki Zastępczej i Forum Darczyńców w Polsce. Fundacja Przyjaciółka to przede wszystkim ludzie którym pomagamy, ale bez pomocy innych możemy niewiele. Dlatego każdy może pomagać z nami! Co możesz zrobić:

  • namówić swoją firmę do współpracy z nami,

  • przekazać nam 1% swojego podatku wpisując do zeznania podatkowego naszą nazwę i numer KRS 0000074781,

  • pomóc nam finansowo przekazując darowiznę na konto w mBank, PL72 1140 1010 0000 5494 1000 1001.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *